Dijous, 21 de novembre de 2024
Mapa interactiu

Quant cobren els alcaldes del Pallars i quins tenen sous més alts?

Dels 28 batlles pallaresos, 20 perceben una quantitat anual per exercir les seves funcions, i només dos tenen un règim de dedicació exclusiva

Roger Tugas / Tomàs Garcia Pallars | 15 de novembre de 2022 a les 09:49
Una vara d’alcalde, en imatge d'arxiu | Martí Albesa
La remuneració dels polítics sempre ha estat una qüestió controvertida i, mentre alguns sectors reclamen sous elevats en consonància amb la seva responsabilitat, d'altres en defensen de més baixos per acostar-se als estàndards mitjans de la població que representen. Per abordar-ho amb dades, el Ministeri de Política Territorial ofereix xifres anuals per poder comparar els salaris dels alcaldes i alcaldesses, i aquesta setmana ha publicat les dades referides al 2021 (sous bruts). 

Al Pallars, l'alcalde, en aquest cas l'alcaldessa, que més cobra és la de Tremp. Segons dades del ministeri, Maria Pilar Cases (ERC) rep un sou anual de 43.000 euros (3.583,33 euros al mes) amb un règim de dedicació exclusiva, sent l'única de la comarca del Pallars Jussà que té dedicació plena a l'alcaldia. La segueix, amb retribució de 31.800,02 euros per dedicació parcial, el també republicà Pere Ticó, alcalde d'Esterri d'Àneu.

En tercer lloc, hi trobem Lladorre, on el sou anual del seu batlle, Salvador Tomàs (JxCat), arriba fins als 30.839,2 euros. També amb un règim de dedicació parcial, és, a més, l'alcalde d'un municipi català d'entre 200 i 500 habitants amb el sou més alt. Encara al Sobirà, l'independent Xavier Llena, a Alt Àneu, consta que percep 19.223,82 euros l'any i amb una dedicació parcial a la feina del consistori, tot i que, recordem, ara fa un any va renunciar a part del sou en el moment de convertir-se en assessor de la síndica d'Aran.
 
En quart lloc, hi trobem de nou un alcalde del Pallars Jussà. Es tracta del batlle de Talarn, Àlex Garcia, amb un sou anual de 13.129,32 euros (una mica més de 1.000 al mes). A continuació, i encara en aquesta comarca, hi ha Josep Maria Dalmau, alcalde de la Torre de Capdella des del 2003. És l'únic batlle sense dedicació del Pallars que cobra més de 5.000 euros l'any, concretament 12.180.

Finalment, el darrer representant d'un consistori pallarès que rep més de 10.000 euros anuals és Jordi Navarra, de Sant Esteve de la Sarga. El batlle del municipi -de 122 habitants- cobra 10.800,12 euros amb un règim de dedicació parcial. Més avall en el rànquing també destaca Alins, on el seu primer edil, Manel Pérez, és l'únic alcalde del Pallars Sobirà amb dedicació exclusiva a les taques del consistori, amb un sou de 9.299,02 euros cada any.

Ara bé, no tots els alcaldes perceben una quantitat per les seves funcions. Bé perquè ja cobren per exercir un altre càrrec -a vegades de conseller comarcal o de diputat provincial-, o perquè treballen fora de l'àmbit polític. En total són vuit alcaldes del total de 28 que hi ha a les comarques pallareses: els d'EspotFarrerala Guingueta d'ÀneuLlavorsíLlimiana, Salàs de PallarsSarroca de Bellera i Soriguera

Sort és l'únic municipi pallarès del qual no consta informació al Ministeri, ni el 2020 ni durant el 2021, tot i que segons ha confirmat Pallars Digital, el salari del seu alcalde, Baldo Farré, és de 18.000 euros anuals.

Consulta el salari dels alcaldes catalans


Clicant o passant el cursor per cada municipi, apareix tota la informació del salari, el nom i partit de l'alcalde, i el nombre d'habitants
 


Com es pot comprovar, els municipis amb més població tendeixen a ser lògicament també aquells amb salaris més elevats per a qui dirigeix l'ajuntament. Així, la retribució més alta és la de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de 100.000 euros, si bé això només ocorre sobre el paper, ja que, segons exposa el web del consistori, d'aquests renuncia anualment a 56.900 euros que són destinats a projectes socials. Encara que sigui formalment, però, es tracta també del segon sou més alt de l'Estat -Barcelona és també la segona ciutat més gran-, només per darrere del de l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, de 108.517,8 euros.

Tornant als municipis catalans, els altres alcaldes amb sous més alts són el de Terrassa, Jordi Ballart (76.006 euros anuals); el de Tarragona, Pau Ricomà (73.444,6); el de Reus, Carles Pellicer (71.196); el del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler (70.750,8); el de Lleida, Miquel Pueyo (69.252,5); i la de Sant Andreu de la Barca, Ana María Alba (68.536,8). Entre aquests no s'hi troba la nòmina de l'alcaldessa de la segona ciutat del país, l'Hospitalet de Llobregat, ja que Núria Marín només cobra com a presidenta de la Diputació de Barcelona, ni tampoc apareix la de l'alcalde de Badalona, la quarta ciutat més gran, ja que el sou de Rubén Guijarro és de tan sols 45.480,1 euros.

Ara bé, no tots els consistoris han complert l'obligació de remetre la informació sobre els salaris al Ministeri i, per això, algunes de les xifres que hi apareixen són del 2020. Però és que encara 52 ajuntaments no l'han enviat ni aquest ni l'anterior any. Majoritàriament, es tracta de petits pobles en què aquests tràmits poden passar-se per alt, però n'hi ha alguns que sorprenen, especialment el de Sant Cugat del Vallès, de 94.012 habitants i que no ha informat de les retribucions de la seva alcaldessa cap dels dos exercicis, com tampoc ho han fet els de Cerdanyola del Vallès (57.217 habitants), Pineda de Mar (27.974) o Sant Quirze del Vallès (20.156).

Taula amb les retribucions dels alcaldes catalans


 


Ara bé, quants alcaldes tenen dedicació exclusiva per dedicar-se al seu ajuntament? No en són massa, concretament 204 dels 895 que han remès informació algun dels darrers dos anys. N'hi ha més que no hi tenen dedicació (o almenys així consta perquè reben la major part del salari d'altres administracions), 256, mentre que, en els altres 435, aquesta és parcial. Com era de suposar, el nivell d'implicació d'un alcalde depèn en bona mesura de la mida del municipi que gestiona, havent-hi molts pobles on la feina la fan al seu temps lliure o només hi destinen una part petita de la jornada laboral.

Tot i això, no sempre és així. El municipi més petit amb un alcalde a jornada completa és Vidrà (Osona), de 186 habitants, si bé el salari que n'ingressa és de tan sols 12.396 euros anuals. Així, a l'hora de comparar salaris, cal tenir en compte la mida del municipi i el nivell de dedicació destinada, i per això la següent taula mostra quin és el salari mitjà per a les diferents franges de població i per a cadascuna de les tres dedicacions possibles, així com quins ajuntaments paguen sous més alts i baixos en cada casuística. Se n'exclouen, però, aquells alcaldes amb sous de 0 euros.

Mides similars, sous diferents


Això permet detectar diferències notables en les retribucions d'ajuntaments de municipis de magnituds similars. Posant la lupa només en els casos de dedicació exclusiva, l'alcaldessa de la Nou de Gaià (616 habitants) percep 13.219,2 euros i la de Maçanet de Cabrenys (729 habitants) en rep 22.271,3. També contrasten els 8.558,4 euros per a l'alcalde d'Horta de Sant Joan (1.138 habitants) amb els 43,800,3 del de Naut Aran (1.941 habitants), els 16.966,7 euros per a l'alcalde de Navàs (5.973 habitants) amb els 63.718,6 euros del d'Almacelles (6.875 euros), o els 34.562,8 euros de l'alcalde de Cambrils (35.064 habitants) amb els 60.222,5 euros del d'Igualada (40.875 habitants). Tot i això, cal tenir en compte que alcaldes que declaren dedicació exclusiva poden rebre altres remuneracions, com el de Cornellà de Llobregat, Antoni Balmón, amb sou relativament baix de l'Ajuntament però que és també vicepresident executiu de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Consulta els salaris mínims, mitjans i màxims, per franges de població i en funció de la dedicació


 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació