Divendres, 22 de novembre de 2024
raiers

Els raiers es mostren «esperançats» amb la possible declaració com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat

La Pobla de Segur tindria fins a tres distincions de la Unesco, juntament amb les falles i el Geoparc Orígens

Redacció La Pobla de Segur | 29 de novembre de 2022 a les 08:25
Els raiers consideren que la candidatura és bastant potent i molt ben posicionada | ACN
Els Raiers de la Noguera Pallaresa encaren la recta final per saber si aquest ofici històric serà declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. En declaracions a Ràdio Tremp, membres de l'associació raiera poblatana i del Pont de Claverol s'han mostrat "esperançats", tot assegurant que es tracta d'una candidatura "bastant potent" i "molt ben posicionada". La decisió, recordem, es farà pública aquest mateix dijous 1 de desembre durant la 17ª sessió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del patrimoni que l'organització celebra a Rabat, al Marroc. 

"Mai és blat fins que és al sac i ben lligat, però en principi, si tot va bé, hauria de tirar endavant", ha explicat Bernat Torres, membre de l'associació. En aquest sentit, ha recordat que dijous ho celebraran en petit comitè si la resposta de la Unesco és favorable, mentre que el pròxim dissabte dia 3 es durà a terme una festa al nou Museu dels Raiers amb un acte organitzat conjuntament amb l'Ajuntament de la Pobla de Segur.

 
Precisament, l'alcalde de la Pobla de Segur, Marc Baró, ha destacat que si els raiers passen a ser Patrimoni de la Humanitat, el municipi pallarès sumaria ja tres distincions de la Unesco, juntament amb la festa de les falles i el Geoparc Orígens. Per la seva part, el seu homòleg a Coll de Nargó, Martí Riera, ha posat en valor la feina feta en la confecció de la candidatura i conclou que obtenir un resultat negatiu seria una "gran sorpresa". A més, destaca que aquest reconeixement serviria per "enfortir" les associacions que han apostat per commemorar l'antic ofici del transport fluvial de la fusta.
 
Per la seva banda, el president de l'Associació de Raiers de la Noguera Pallaresa, Miquel Gordó, ha dit que aquesta distinció hauria d'ajudar a internacionalitzar més la festa i a disposar de més facilitats per donar-la a conèixer. Així, creu que el fet d'assolir-la seria un reconeixement als antics raiers, a la gent que ha recuperat la festa per honrar l'ofici i als actuals que diada a diada baixen amb rai per sis quilòmetres de riu. Gordó ha destacat que des de sempre hi ha tingut molta relació donat que la seva família és originària del Pont de Claverol, punt de parada dels raiers quan baixaven per la Noguera Pallaresa des dels boscos del Pirineu. Posteriorment, els seus pares van estar en el moment de la creació de l'associació i anys més tard va ser ell qui la va presidir.
 

La candidatura es va començar a preparar l'any 2012 durant la Trobada Internacional celebrada a la Pobla. Foto: ACN


Però si a la Pobla de Segur hi ha algú que ha estat estretament vinculat amb els raiers i no solament amb els de la Noguera Pallaresa és Àngel Portet, president dels raiers durant anys, també de l'Associació Internacional i ara president d'honor d'aquesta entitat. Ell mateix ha recordat que l'any 2010 a Rovereto, al Trentino, en una assemblea de l'Associació Internacional ja es va parlar de demanar incloure els raiers a Patrimoni de la Unesco.

A la trobada de l'any següent, celebrada a Alemanya, es va acordar iniciar el procés, i coincidint amb la Trobada Internacional de Raiers de la Noguera Pallaresa de l'any 2012, que va tenir lloc a la Pobla de Segur amb la presència de més de vint associacions, ja es va començar a treballar per preparar la candidatura.
 
Portet ha explicat que arribar fins aquí no ha estat un camí senzill, atès que en un primer moment el Ministeri de Cultura no va voler formar part de la candidatura. Així, destaca la pressió feta per totes les associacions raieres de Catalunya, País Valencià, Aragó, Navarra i Castella-la Manxa va servir per aconseguir formar part de la candidatura presentada l'any 2021.

Per aquest motiu, assegura que el reconeixement de la Unesco posaria en valor la feina dels avantpassats raiers i la festa que rememora aquest ofici que consistia amb el transport fluvial de la fusta des dels boscos del Pirineu fins al mar. La candidatura dels Timber Rafting, recordem, es va presentat conjuntament per Àustria, Txèquia, Alemanya, Letònia, Polònia i Espanya amb quaranta associacions raieres. A finals del mes d'octubre, l'òrgan d'Avualuació de la Unesco reunit a París la va recomanar.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació