Dimarts, 21 de gener de 2025
raiers

Els raiers de la Pobla, declarats Patrimoni Immaterial de la Humanitat

La Unesco ha donat llum verda a la candidatura durant el Comitè Intergovernamental celebrat a Rabat

Tomàs Garcia Espot Tomàs Garcia Espot La Pobla de Segur | 1 de desembre de 2022 a les 12:41
Els raiers de la Pobla en ple descens pel Noguera Pallaresa | ACN
Ja és oficial. Els Raiers de la Noguera Pallaresa són Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Així ho ha decidit la Unesco aquest migdia durant la 17ª sessió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del patrimoni celebrada a Rabat (Marroc). La decisió ha fet esclatar l'eufòria i l'alegria a la Pobla de Segur, des d'on s'ha seguit amb expectació el veredicte final de l'organisme mundial.

El president de l'Associació de Raiers de la Noguera Pallaresa, Miquel Gordó, ha manifestat en declaracions a Pallars Digital l'"alegria" que senten els raiers per aquesta distinció, i també "pel reconeixement a la feina feta durant molts anys". Gordó ha assumit també la "responsabilitat" que la decisió de la Unesco els traspassa. "No volem que quedi en una simple declaració, hem de continuar treballant, que tot això valgui la pena i perduri", ha conclòs.


La candidatura, recordem, havia estat presentada conjuntament Àustria, Txèquia, Alemanya, Letònia, Polònia i Espanya amb quaranta associacions raieres, entre les quals la poblatana. Es tracta d'un reconeixement que posa en valor la feina dels avantpassats raiers i la festa que rememora aquest ofici, consistent en el transport fluvial de la fusta pels boscos del Pirineu fins al mar.

Els raiers de la Pobla de Segur i el Pont de Claverol, i els del Coll de Nargó (l'Alt Urgell), formaven part de la candidatura i creuen que la decisió de la Unesco ajudarà a preservar l'ofici, un homenatge a totes les persones que durant anys van destinar la seva vida al transport fluvial de la fusta. Tant la Pobla de Segur com Coll de Nargó ja han preparat actes de celebració per aquest cap de setmana.

Un camí de 12 anys


El camí cap a la consecució de la candidatura va començar l'any 2010 a Rovereto, al Trentino, en una assemblea de l'Associació Internacional on ja es va parlar de demanar incloure els raiers a Patrimoni de la Unesco. A la trobada de l'any següent, celebrada a Alemanya, es va acordar iniciar el procés i coincidint amb la Trobada Internacional de Raiers de la Noguera Pallaresa de l'any 2012, que va tenir lloc a la Pobla de Segur amb la presència de més de 20 associacions, ja es comença a treballar per preparar la candidatura.

L'ofici de raier


L'ofici de raier es basa en el transport de la fusta pel riu i els rais eren les embarcacions que es muntaven i els servien per baixar-la. Per poder fer la seva feina, comptaven amb l'ajuda d'altres treballadors de la fusta com ara els picadors, que la talaven dels boscos, i els tiradors, que l'arrossegaven amb mules fins a la vora del riu on els raiers muntaven els rais. Aleshores començava la part més dura, la de lligar les fustes del rai i conduir-les fins a arribar al mar.

El transport de la fusta pels rius va ser, durant segles, un mode de vida. Els raiers van perdurar fins a principis del segle XX, quan es van construir les preses i van aparèixer els camions. Però aquest ofici ha existit a tot el món, des de l'Àfrica fins al Canadà, passant pel Japó, on també existeixen agrupacions que el commemoren. És per aquest motiu que des de 1986 se celebren les Trobades Internacionals de Raiers arreu del món per recuperar i rememorar aquest ofici, que a partir d'aquest dijous, ja és reconegut per la Unesco.

La Diada dels Raiers a la Pobla de Segur se celebra el primer diumenge de juliol i a Coll de Nargó, després de dur-se a terme fins ara al mes d'agost, es farà per primer cop a la primavera. Tot i que la data està encara per determinar, l'objectiu és aprofitar que el riu Segre baixa amb més cabal d'aigua en aquesta època de l'any per poder allargar el recorregut de descens amb rai.


Altres notícies que et poden interessar








Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació