Pallars Actiu ha visitat una
malteria italiana per conèixer el seu funcionament i explorar les possibilitats de fer malta a les comarques pallareses. En concret, l'expedició pallaresa ha visitat la malteria
Monferrato, situada a la regió de Crocetta, a Villafranca d’Asti, al nord d'
Itàlia. S'han comprovat
in situ les seves instal·lacions, la manera de treballar, s'ha conegut el procediment i l’ús de la maquinària per tal de veure la seva viabilitat i possibilitats de replicar-ho o adaptar-ho al Pallars Jussà, terra de cereal.
A finals de 2020, des de Pallars Actiu es va entomar el projecte, iniciat anys enrere, de fer una
malteria artesana al Pallars. Aquest cop, però, es buscava la possibilitat de fer-la viable amb una mida petita i amb una maquinària diferent a l’estudiada en anteriors ocasions. Per fer-ho, s’ha treballat amb una empresa que construeix màquines monobloc i que fa la majoria de processos de transformació del cereal a malt en el mateix contenidor, estalviant temps i fent sempre el mateix tipus de malt sense patir canvis en l’elaboració. Una maquinària que actualment es troba a Itàlia.
Abans de visitar Itàlia, però, entre el 2021 i el 2022 es va fer una prova de
malta pallaresa. En aquest període es van enviar més de cinc tones d’ordi malter pallarès a Itàlia perquè el transformessin en malta. I així ha estat, la passada primavera el malt pallarès va retornar i
cinc cervesers artesans del territori l’han provat amb resultats molt positius, amb un rendiment mitjà, tocs de dolçor i un color més fosc de l’habitual.
Un cop analitzada i veient que sense haver treballat el camp la maquinària tenia la capacitat de donar bons resultats en la transformació del producte, des de Pallars Actiu s'ha decidit organitzar aquest viatge a Itàlia per visitar la planta i
refermar la possibilitat viable de construir una malteria pallaresa que proveís a cerveses artesanes catalanes que, val a dir, actualment compren fora de Catalunya.
L'expedició pallaresa a l'interior de la materia Monferrato. Foto: Pallars Actiu
La malteria Monferrato és un bon exemple de
malteria familiar, petita i amb capacitat per abastir malta a una bona part de cerveseres artesanes del nord d’Itàlia. Un model de negoci basat en el
producte de proximitat, ordi cerveser de la regió, cuidat amb extrema precisió i fent malta artesana d’alta qualitat. Fins i tot, tenen una petita producció de malta ecològica.
Des de Pallars Actiu animem a aquelles persones que tenen interès amb el projecte a
posar-se en contacte amb nosaltres per explicar-lo amb detall i cercar possibilitats de col·laboració i inversió al correu electrònic
admin@pallarsactiu.cat o al telèfon
973 653 279.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi