Dijous, 21 de novembre de 2024
turisme

La Pobla de Segur rebrà 2 milions d’euros per potenciar el turisme actiu i de natura

El projecte, que té un període d'execució de tres anys, vol dur a terme un conjunt d’actuacions que converteixin el municipi en un centre de referència turístic del Pirineu

Pallars Digital La Pobla de Segur | 15 de desembre de 2022 a les 08:33
L'Ajuntament va tornar a presentar el projecte aquest mes de maig després que fos rebutjat durant el 2021 | Ajuntament de la Pobla de Segur
La Pobla de Segur finalment rebrà 2 milions d'euros per potenciar el turisme actiu i de natura. Aquest dimecres s’ha conegut la resolució de la convocatòria del Programa Extraordinari de Plans de Sostenibilitat Turística a les Destinacions 2022, dels fons europeus Next Generation i que gestiona el Departament d’Empresa de la Generalitat. La Pobla figura entre les 17 destinacions catalanes i concedeix la subvenció al programa La Pobla de Segur: natura i turisme actiu sostenible. També han rebut diners el Consell Comarcal del Pallars Sobirà i l’Ajuntament de Lladorre, els projectes dels quals ampliarem els propers dies. 

El projecte poblatà, que té un període d’execució de tres anys, pretén convertir el municipi en un centre de referència del turisme actiu, esportiu i d’ecoturisme del Pirineu, dotant-la dels equipaments necessaris, treballant conjuntament amb els professionals del sector i acompanyant a les empreses en la creació i comercialització de nous productes turístics que ajudin a millorar l’experiència del visitant i a desestacionalitzar els períodes d’activitat turística.
 
L’alcalde de la Pobla de Segur, Marc Baró, ha expressat la satisfacció de poder tirar endavant "un projecte ambiciós però alhora molt coherent amb el territori, integral, que pretén compatibilitzar la conservació i restauració ambiental amb l’ús turístic responsable". Baró també ha explicat que "l’objectiu és que sigui un instrument de desenvolupament local, de creació de llocs de treball i ajudi a posar fre a la pèrdua de població que patim les zones rurals".
 

Mapa amb les actuacions previstes pel projecte. Foto: Ajuntament de la Pobla de Segur


13 actuacions en quatre eixos

 
El projecte que serà subvencionat, recordem, ja va ser presentat l'any passat, però no va ser seleccionat. Tanmateix, el maig d'aquest 2022 el consistori poblatà va tornar a sol·licitar la subvenció, que ara sí que ha tingut llum verda per part de l'administració. En total, el programa contempla 13 actuacions en els quatre eixos que marquen els Plans de Sostenibilitat Turística: en l’àmbit de la transició verda i sostenible, en la millora de l’eficiència energètica, en la transició digital i en la competitivitat.

Pel que fa a l’eix de la transició verda i sostenible s’ha plantejat la restauració ambiental del Parc dels Raiers, inclòs a la Xarxa Natura 2000, mitjançant la recuperació del bosc de ribera que suposarà una millora d’hàbitats per la flora i la fauna. També preveu la restauració ambiental de la cua del pantà de Sant Antoni a la zona de l’Àrea Vacacional amb la renaturalització d’aquest espai fluvial alhora que també s’incorporaran espais d’ús públic amb un moll per embarcacions que permeti la pràctica d’esports nàutics sense motor, la creació d’una platja fluvial com a zona de bany i la creació d’un moll flotant d’accés al pantà.

En aquest eix també es preveu la rehabilitació sostenible dels 18 bungalous de l’Àrea Vacacional per adaptar-los al canvi climàtic, amb la millora de l’eficiència energètica dels envolvents i la il·luminació i la instal·lació d’una caldera de biomassa i una xarxa de calor.
 
Per a l’eix d’eficiència energètica s’ha previst l’adequació de l’antiga carretera de Collegats, entre l’àrea de descans de la Figuereta i de Morreres per al pas amb bicicleta de carretera que suposarà una millora en la seguretat. Aquest tram, a més dels ciclistes, també suposarà una millora per als senderistes ja que s’adequarà el pas entre els dos túnels. Aquest tram forma part de la via verda Collegats, actuació inclosa en aquest projecte, que unirà la Pobla de Segur fins a Morreres i, en un futur podrà enllaçar amb Gerri de la Sal.

En aquest eix també hi ha previstes dues passarel·les, una sobre el riu Flamisell i l’altra sobre el riu Noguera Pallaresa, totes dues en l’itinerari de la via verda. A més a més, en l’aposta de la Pobla cap a un turisme sostenible, es posaran punts de recàrrega per a bicicletes elèctriques a l’Estació d’Esports i Natura del Pirineu -oficina de turisme- i s’instal·larà un sistema de reg i il·luminació intel·ligent al Parc dels Raiers, així com un sistema d’energies renovables i millora d’il·luminació eficient a l’àrea de serveis d’autocaravanes.

L’eix de transició digital preveu la creació d’un portal web, una ruta interpretativa de flora, fauna i patrimoni cultural que segueixi la via verda de Collegats, la creació d’un sistema digital de reserva i pagament dels diversos equipaments municipals i la creació d’un banc fotogràfic i audiovisual. També està previst oferir cobertura mòbil, wifi i un punt de rescat a la zona de Collegats, punts d’alerta per inundacions als dos rius, Noguera Pallaresa i Flamisell, la gestió de l’eficiència energètica i càlcul de la petjada de carboni amb mitjans digitals i sistemes amb sensors i enquestes online per conèixer l’impacte que genera el turisme.

Pel que fa a l’eix de competitivitat, es preveu crear nous equipaments de turisme actiu: una via ferrata al congost de Collegats, un camp d’eslàlom i rull al riu Noguera Pallaresa i un bike park i pump track. També es preveuen actuacions de formació i acompanyament als empresaris per la creació de nous productes turístics i per elevar la rentabilitat de productes ja existents i millorar la digitalització.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació