Dissabte, 23 de novembre de 2024
fauna

Conveni per consolidar el ramat experimental de cavalls Przewalski a la Reserva de Boumort

Els de Boumort són els únics exemplars que es troben a Catalunya d'aquesta raça, considerada la més antiga del món i actualment en perill d’extinció

Pallars Digital Conca de Dalt | 27 de desembre de 2022 a les 09:48
Imatge del ramat de cavalls de raça Przewalski de Boumort | Govern
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha signat un conveni de col·laboració amb la Fundació Projecte Miranda per a la conservació del cavall Przewalski a la Reserva Nacional de Caça de Boumort. L'objectiu és establir i gestionar un ramat d'aquesta raça en el marc del Projecte Giska. 

Els cavalls de Przewalski són la varietat més antiga de cavall existent actualment, i es consideren en perill d’extinció a escala mundial a la Llista vermella d’espècies amenaçades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). Es calcula que en sobreviuen uns 2.000 exemplars, repartits entre centres de cria en captivitat i unes poques localitats on viuen en estat salvatge o en semillibertat.


Entre les diferents institucions que col·laboren en la iniciativa, s’ha considerat que la RNC de Boumort és un lloc idoni per a l’acollida d’aquests animals, ja que compta amb una extensió notable de territori propietat de la Generalitat de Catalunya, en el qual es porta a terme un projecte de valorització de la fauna salvatge com a actiu per al desenvolupament local.

Aquesta actuació es fa amb la finalitat d’oferir una ubicació adequada a les característiques dels cavalls salvatges, alhora que es contribueix a la recuperació d’una varietat amenaçada. Els animals estaran en llibertat controlada en recintes de grans dimensions, delimitats físicament, en els quals podran desenvolupar el seu comportament natural i interactuar amb les altres espècies de la reserva. Actualment la Reserva compta amb cinc exemplars, que van ser rescatats per la Fundació Miranda d’un zoològic clausurat. El rescat es va efectuar amb el suport de Laura Riera i la Fundación para el Asesoramiento y Acción en Defensa de los Animales (FAADA).

El projecte també preveu efectuar estudis sobre el comportament dels cavalls, la seva adaptació a la zona i el seu efecte sobre la vegetació de la reserva, per a la qual cosa es comptarà amb la col·laboració de la Universitat de Lleida i la Universitat Autònoma de Barcelona i de l’Associació TAKH (França). Així mateix, es contempla la seva valorització ecoturística i educativa, mitjançant visites guiades amb la Fundació Miranda que actualment s’estan dissenyant, en el marc del Projecte de dinamització de l’RNC de Boumort, aprovat per la Junta Consultiva de la Reserva.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació