Diumenge, 22 de desembre de 2024
agricultura

​La microeconomia, l’autonomia alimentària comunitària i la perspectiva de gènere: claus per al desenvolupament rural

L'Escola Agrària del Pallars ha impulsat una jornada que ha volgut ser un espai de reconeixement a les dones del món rural

Pallars Digital Talarn | 27 de desembre de 2022 a les 10:03
Imatge d'un dels moments de la jornada | EA del Pallars
L’Escola Agrària del Pallars ha impulsat aquest mes de desembre una jornada tècnica titulada Importància de l’autonomia alimentària, les accions comunitàries i la cura a l’economia rural, que ha rebut una quarantena d’assistents. A la jornada s’ha destacat el valor afegit que aporten l’autonomia alimentària, les accions comunitàries i la cura a l’economia rural a l’economia i també, al servei de la comunitat, ajudant al desenvolupament rural. Diverses ponents han compartit aquest espai de reflexió i debat, des d’una visió teòrica i pràctica, i des de la perspectiva de l’economia de gènere.

Una d’elles ha estat Lourdes Beneria, economista de reconegut prestigi internacional, pionera de l'economia feminista i catedràtica emèrita de la Universitat Cornell de Nova York, que ha parlat sobre la importància de l’economia de les cures i la incorporació d’aquesta a les estadístiques econòmiques dels estats a partir del segle XXI. També ha fet referència a l’atenció a les persones, un treball invisible que normalment desenvolupen les dones de “forma precària” i, que “s’ha de reconèixer”.


D’altra banda, s’ha tractat l’adaptació dels sistemes agroalimentaris rurals des d’una perspectiva ecològica i feminista, amb Federica Ravera, investigadora del Programa Ramon i Cajal i professora del Departament de Geografia de la Universitat de Girona.

Des d’una visió més local, Mireia Font, empresària de turisme rural i promotora de les iniciatives de Senterada Comestible i Gratitud Pallars, ha focalitzat la seva ponència en accions de producció d’autonomia alimentària comunitària. A més a més, s’han presentat projectes creatius i innovadors amb herbes, de la mà de Vicky Mateu, neuròpata, tea sommelier i copropietària de l’Infús.

Totes aquestes ponents han explicat, des d’una perspectiva feminista, com s’estan incorporant projectes creatius i innovadors de producció i autonomia alimentària de caràcter comunitari en zones de muntanya, que tenen com a objectiu la sobirania alimentària i la sostenibilitat.

Finalment, Núria Fontanet, coordinadora territorial de l’Alt Pirineu i Aran del DACC, ha exposat la nova PAC i els ajuts del desenvolupament rural, centrant-se en els ajuts dirigits a les dones. Tanmateix, s’ha comptat amb la presència i col·laboració de Marta Ibars, coordinadora tècnica en Aspectes Comunitaris dels Serveis Territorials del DACC a Lleida, i Roser Bombardó, directora general de Polítiques de Muntanya i del Litoral del Departament de Territori, que han fet la presentació de la jornada.

S’ha aprofitat l’acte per presentar el Grup d’Acció Territorial per a les Dones Rurals de l’Alt Pirineu i Aran i Lleida, creat pel DACC. Es tracta d’una entitat que vol donar suport i facilitar sinergies i xarxes relacionals des de la proximitat a les dones del món rural, així com informar-les de forma proactiva de quines són les seves possibilitats per tirar endavant projectes personals i professionals.


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació