El
Matchfunding Arrela't a l'Alt Pirineu i Aran ha finalitzat
la seva segona edició amb la recaptació de fons per als sis projectes seleccionats. Les propostes que han aconseguit el finançament mínim, una per cada comarca de la demarcació, han sumat un total de
102.484 euros, dels quals 78.484 han estat aportats per la ciutadania i 24.000 per les administracions. Una xifra que supera de llarg el finançament aconseguit en la primera edició del Matchfunding Arrela't que es va dur a terme el 2020, quan es van recaptar 73.439 euros.
Dels sis projectes, dos han estat concebuts a les comarques pallareses: per una banda, al
Pallars Sobirà, l'espai d'encontre comunitari
Copsant, una cooperativa situada al poble de Balestui (Baix Pallars) per reivindicar l'accés a un habitatge just, i que ha aconseguit
18.461 euros durant la campanya de finançament. La proposta, que actualment compta amb cinc socis, té com a objectiu r
ehabilitar el paller de la cooperativa per fomentar l'accés a la terra i a les activitats ambientals i culturals al Pallars.
Per altra banda, al Pallars Jussà, l'associació
Geobike Lo Podall ha recaptat un total de
20.980 euros per al projecte de
consolidació de senders a la comarca. La iniciativa pretén que el Jussà sigui una zona de referència per a la pràctica
BTT, i per aquest motiu volen disposar dels mitjans necessaris per donar continuïtat i estabilitat a la feina de recuperació de camins antics, així com a la creació de nous senders.
Un cop acabada la fase de recaptació de fons, s'inicia la
fase d'implementació dels projectes per part de les seves promotores.
Tindran un any per fer-los realitat, mentre que les persones que han participat en el finançament de les campanyes començaran a rebre les recompenses plantejades per cada una de les iniciatives.
L'èxit d'aquesta segona edició ha fet evident la consolidació del Matchfunding Arrela't a l'Alt Pirineu i Aran, i el valor que poden aportar aquestes fórmules de finançament alternatives. En total, fins a
818 cofinançadors han apostat per invertir en iniciatives d'economia social al Pirineu. A més, les administracions han complementat la col·laboració ciutadana aportant un euro per a cada euro recaptat fins un màxim de 24.000 euros.
Els altres projectes del Pirineu que han aconseguit l'objectiu de finançament són
Bolets Peratxa, a l'Alt Urgell, que ha obtingut 11.091 euros per produir bolets ecològics i crear llocs de feina per a persones sordes usuàries dela llengua de signes catalana.
Huma Slow Broths, a l'Alta Ribagorça, que ha aconseguit 10.382 euros per elaborar brous artesanals i funcionals amb ingredients del Pirineu.
Per altra banda, el
refugi de la Feixa, a la Cerdanya, ha rebut 11.338 euros per poder fer realitat un projecte que busca realitzar accions per minimitzar l'impacte humà amb la construcció d'un vàter en sec ecològic i altres millors en les instal·lacions. I finalment, a la Val d'Aran, la iniciativa
Husta Skis ha recaptat fins a 30.226 euros per a la fabricació d'esquís fets a mida i d'una manera més sostenible.
Altres notícies que et poden interessar
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi