Divendres, 22 de novembre de 2024
patrimoni

Els castells de Llordà i d’Orrit participaran a l'encesa de torres de la Mediterrània pels drets humans

L’activitat, organitzada per l‘Institut Ramon Muntaner, tindrà lloc aquest dissabte

Pallars Digital Pallars | 12 de gener de 2023 a les 10:52
El castell de Llordà, en imatge d'arxiu | Ajuntament d'Isona i Conca Dellà
Els castells pallaresos de Llordà i d'Orrit participaran aquest dissabte 14 de gener en l'Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània pels drets humans. La iniciativa, organitzada pel Consell de Mallorca, l'IES Marratxí i Amnistia Internacional, i coordinada per l'Institut Ramon Muntaner, té com a objectiu sensibilitzar la població sobre la situació que viuen moltes persones que han de creuar i sovint perden la vida al Mediterrani.

Per altra banda, l'Encesa també vol reivindicar i posar en valor les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present als conjunts de parla catalana. En la primera edició, l'any 2022, l'Institut Ramon Muntaner va coordinar nou torres, mentre que enguany, fins a 33 torres i fortificacions de 26 poblacions s'han sumat a la iniciativa.
 

Imatge del castell d'Orrit. Foto: Gustau Erill


L’acte, que tindrà lloc de forma simultània, recrea la comunicació visual que tenia lloc entre torres de guaita, les quals eren, essencialment, un recurs d’autodefensa i que ara amb aquesta acció es converteixen en punts de llum, en fars d’acollida que mostren el camí.
 
Des de la darrera encesa de torres, talaies i talaiots ara fa un any, almenys 1.988 persones han perdut la vida en la travessia d’aquest mar, que s’ha convertit en la fosa mortal d’Europa. La jornada presenta la següent estructura: des de les torres seleccionades a les 12:45 h té lloc la lectura del manifest, enguany escrit per Amnistia Internacional; a les 13:00 h hores es produeix l’encesa de fum, i l’acte del matí acaba, en alguns casos, amb la cantada del Viatge a Ítaca de Lluís Llach. A la tarda, es retorna a les torres a les 18:00 h per llegir de nou el Manifest i a les 18:30 h s'encenen les bengales de foc. 

La coordinació de l'acte és possible gràcies a la col·laboració del Fons Català de Cooperació, el Consell Comarcal del Maresme, la Federació d'Instituts d'Estudis del País Valencià, el Museu Marítim de Barcelona i el Grup d'Estudis Històrics de la Mediterrània Occidental del Departament d'Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació