Senyor director,
És prou conegut el dèficit estructural de professionals d’infermeria al Pirineu. Certament és un problema general, però que es manifesta especialment a les nostres terres degut a la dificultat per tal que els professionals vulguin establir-hi el seu projecte vital, possiblement per manca d’incentius personals i professionals.
L’any passat es va sorgir la possibilitat de crear una Unitat docent dels estudis universitaris d’infermeria al Pirineu. Aquesta opció va agafar cos i al mes d’abril, en una reunió celebrada a Tremp amb els agents implicats, presidida per la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, es va decidir tirar endavant els treballs per fer-la realitat el més aviat possible.
Però, arrel del canvi de conseller del departament, sembla ser que la iniciativa s’ha aturat, posant en perill una oportunitat única pel Pirineu.
Quan es debat sobre el futur del Pirineu i especialment l’estratègia per aturar el despoblament i impulsar el seu progrés econòmic i social, un dels projectes que acostuma a sorgir és fer del Pirineu un centre de coneixement que aculli estudis de grau universitari. No parlem pas només de crear un centre universitari en un magnífic espai natural de muntanya, sinó de tot un entorn d’activitats relacionades, com la instal·lació d’empreses que puguin aprofitar aquests coneixements. En definitiva, fer realitat també al Pirineu la tan desitjada “recerca i innovació”.
Per dur a terme aquesta estratègia és essencial posar en marxa de forma immediata la unitat docent d’infermeria al Pirineu, amb tres objectius. Primer, per revitalitzar amb gent jove un territori en despoblament, amb els efectes econòmics i socials beneficiosos que comporta. Recordem, el Pallars Jussà té l’índex de sobreenvelliment més alt de Catalunya. Segon, perquè els estudiants, en acabar el grau, hauran viscut al Pirineu. Coneixeran els seus atractius, les seves costums i tradicions i segur que més d’un decidirà establir-s’hi permanentment. Per tant, aconseguirem l’objectiu d’incrementar el nombre de professionals d’infermeria al territori i fixar-hi nova població. I en tercer lloc, perquè serà la llavor que a mesura que creixi atraurà altres estudis universitaris fins a convertir les nostres comarques en un campus que aglutini saber i empresa.
Parlem d’infermeria al Pirineu, però és evident que part dels estudis i pràctiques s’impartirien a les poblacions on hi ha hospital, i per tant a Tremp. És una oportunitat per la nostra ciutat i per les comarques del Pallars. Per què no pensar en un campus universitari i del coneixement a les actuals instal·lacions de l’A.G.B.S. de Talarn? Hem de pensar en gran com a ciutat i com a territori.
No podem esperar més, cal que les administracions (en aquest cas la Generalitat) creguin en el Pirineu, com ho fem nosaltres.
Quim Delgado Berengué
Candidat a l'alcaldia de Tremp per Junts per Tremp
Avís:
Els continguts publicats a la
secció del lector Dis la teva! no necessàriament s’adiuen a la línia editorial de
Pallars Digital. Aquest mitjà no es fa responsable de les opinions que aquí s’hi expressen.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi