Divendres, 24 de gener de 2025
guerra civil

Soriguera recupera més de 200 metres de trinxeres de la Guerra Civil

El complex defensiu de Sant Joan de Vilamur és un dels més ben conservats del Pirineu

Vilamur | 1 de febrer de 2023 a les 09:15
Tram de les trinxeres de Sant Joan de Vilamur que s'ha pogut recuperar | ACN
El complex defensiu de Sant Joan de Vilamur és un dels més ben conservats del Pirineu format per búnquers i nius de metralladores, i enllaçats per una xarxa de trinxeres, a més de parapets que augmentaven la protecció. Ara, amb l'objectiu de recuperar els vestigis i fer-los visitables, l'Ajuntament de Soriguera està fent una actuació que ha permès recuperar més de 200 metres de trinxeres.

Amb la recuperació d'aquest patrimoni bèl·lic els visitants podran copsar com era la vida a les trinxeres i la quotidianitat dels combatents. Els treballs arqueològics d'aquest complex defensiu, que va començar a fortificar-se quan les forces franquistes van arribar al Pallars l'abril de 1938, han permès arribar al nivell original.
 
Xavi Sánchez, arqueòleg i director de l'excavació, ha explicat que les tasques arqueològiques han consistit a resseguir la línia de trinxeres originals per anar buscant els nivells de circulació que els mateixos soldats van excavar l'any 1938. Sánchez ha detallat que durant els treballs s'han localitzat moltes restes de munició, algun carregador de metralladora i restes de ferro, segurament per fer tancats els mateixos soldats, i alguna resta humana.

Pel que fa als ossos trobats, segons l'arqueòleg, corresponen a una antiga necròpilis d'època medieval ubicada sota el complex defensiu. Es creu que els mateixos soldats al cavar les trinxeres i remoure la terra van regirar les tombes i aquestes són les restes humanes que apareixen ara.
 

Restes de munició i humanes que s'han trobat durant l'excavació. Foto: ACN


Recuperar i donar a conèixer el patrimoni

 
L'historiador Oriol Riart, responsable del projecte de recuperació dels vestigis bèl·lics de Vilamur, ha detallat que poder recuperar tot el complex defensiu i deixar-lo visitable farà que la gent pugui acostar-se una mica més als fets del front del Pallars (1938-1939). Per Riart és molt important "aproximar-se a la història a partir dels indrets on van tindre lloc els fets".

Sobre el terreny es podrà conèixer com s'estructurava una posició defensiva donada la bona conservació dels elements d'aquest espai, fet que propiciarà que el visitant es pugui fer una idea del seu funcionament. Riart ha explicat que la dotació de personal per cobrir el centre de resistència de Sant Joan de Vilamur solia ser a nivell de companyia (85-100 homes) dividits en tres seccions (30 homes).
 
La línia de trinxeres s'ha pogut recuperar donat que encara estava molt ben traçada i es podia intuir. Ara faltarà consolidar els murs de les trinxeres i dels búnquers. Actualment dels nou búnquers solament en queden set.

Gran representació de restes arqueològiques

 
Xavi Sánchez ha destacat la "gran concentració" de restes arqueològiques i amb una representació cronològica que va des de la prehistòria amb la Cova de l'Home Mort, indret que fa 3.500 anys va ser utilitzat com a lloc d'enterrament, a l'època contemporània amb les fortificacions de Vilamur. De l'època medieval al municipi de Soriguera hi ha el despoblat de Santa Creu de Llagunes. Per tot plegat, Sánchez ha destacat el conjunt del patrimoni del municipi de Soriguera per la seva representació i rellevància.


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació