Dimarts, 24 de desembre de 2024
Obituari

Adeu a Josep Maria Espinàs, un dels millors cronistes del Pallars

L'escriptor i periodista va estar sempre vinculat amb les dues comarques arran del viatge a peu que va fer amb Camilo José Cela l'any 1956

Tomàs Garcia Espot Tremp | 6 de febrer de 2023 a les 08:00
Josep Maria Espinàs, en una imatge d'arxiu | ACN
El gran escriptor i periodista Josep Maria Espinàs ha mort aquest diumenge als 95 anys. Enrere deixa una llarga llista de llibres -més d'un centenar-, així com una dilatada carrera periodística en premsa i televisió. La trajectòria d'Espinàs, però, també va estar sempre vinculada amb el Pallars, una terra que va recórrer a peu, i de la qual va convertir-se en un dels millors cronistes.

Un vincle que es remunta fins l'agost del 1956, quan Josep Maria Espinàs i el també escriptor Camilo José Cela -futur Premi Nobel de Literatura- van recórrer caminant les comarques pallareses. D'aquest pas per terres del Pallars en sortiria Viatge al Pirineu de Lleida (1957), obra que anys més tard seria reeditada amb el títol A peu pel Pallars i la Vall d'Aran.
 

Espinàs i Camilo José Cela al Portarró d'Espot durant el seu viatge a peu pel Pallars. Foto: Arxiu


Al llibre, Espinàs parlava de la seva amistat amb dues personalitats de la zona: Josep Maria Boixareu, aleshores alcalde de la Pobla de Segur, i el metge Josep Pla. Precisament, la Pobla seria el punt de partida del recorregut a peu que farien els dos mítics escriptors. Un viatge que va estar precedit per un suculent àpat al Restaurant Palermo, protagonitzat per unes insuperables truites de riu.

L'empremta del desaparegut escriptor al Pallars, però, no acabaria aquí. Tres anys més tard, Espinàs es feia ressò d'un esdeveniment de gran importància a la zona: la Fira de Salàs. L'any 1959 publicava a la revista Destino el reportatge Homes, animals i fets de la Fira de Salàs. Un escrit que va ser reeditat al llibre L'última Fira de Salàs (2009).
 

Portada del reportatge de Josep Maria Espinàs sobre la Fira de Salàs. Foto: Arxiu


L'autor, passejant pel firal camuflat amb la brusa de firandant i un bastó quinquillaina a la mà, va plasmar l'ambient d'aquells dies al poble: els tractes, els animals aplegats, les cases convertides en fondes i les nits de cabaret al Cafè Degà. 

En l'àmbit periodístic, el vincle d'Espinàs amb el Pallars també va arribar a la televisió. Dos exemples molt clars són les entrevistes que va fer a tres persones de gran renom al territori. La primera, al mentalista i parapsicòleg Josep Mir i Rocafort, més conegut com a Professor Fassman, el 8 de febrer de 1987. La segona, a Llorenç Cortina, un famós tractant de bestiar de la Pobla, a qui Espinàs ja havia retratat en el reportatge sobre la fira. Podeu recuperar aquesta entrevista fent clic en aquest enllaç. I la tercera, al mític pastor Josep Figuera, més conegut com a Mateu de Toralla, la conversa amb el qual podeu visualitzar en aquest enllaç.




Altres notícies que et poden interessar











  

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació