Isona i Conca Dellà ha tornat a celebrar un any més
la Guixa, la festa popular centenària dels dimarts de Carnaval. Al
dinar popular celebrat a la plaça del poble s'han servit
més de 500 racions d'aquesta tradicional escudella, preparada amb els ingredients recollits casa per casa durant
la Plega, que va tenir lloc el passat 18 de febrer.
Els més petits, juntament amb la comissió de la Guixa, van ser els encarregats de recollir els fideus, cigrons, carbasses i els demés ingredients necessaris. Enguany, a més, la comissió de La Guixa ha organitzat un
concurs de pickups decorades i els acompanyants disfressats, dotat amb un premi de 100 euros. En acabar la rua de Carnaval, es va celebrar una xocolatada popular al poliesportiu.
La preparació de la Guixa va començar el dia abans, el dilluns. Es va fer una crida per demanar col·laboració ciutadana i un bon grup de veïns i veïnes van anar a pelar patates, triar carbasses, netejar cigrons i mongetes. La Guixa s'ha cuit a poc a poc en
23 calders sobre un foc de llenya. A primera hora de dimarts, cap a les 8h del matí, ha tingut lloc l'encesa del foc.
Durant les vàries hores de cocció necessàries, la zona del calders ha estat un bullici de gent. L'escena ha estat presidida pel
rei Carnestoltes, qui ha controlat que els cuiners no deixessin de remenar els calders. Els nens i nenes de l'escola Aeso, han visitat la zona dels calders amb les disfresses que han preparat.
Quan els calders han estat a punt, una cinquantena de veïns els han portat a pes fins a la plaça de l'Ajuntament. Com a acompanyament de la Guixa, s'ha servit botifarra blanca i negra elaborades a Isona. De postres, taronges, i per fer baixar el menjar, aigua i vi. La festa ha continuat amb el ball de carnaval, on petits i grans s'han disfressat, i en acabat, s'ha cremat el rei carnestoltes, donant per finalitzada aquesta festivitat isonenca.
Altres notícies que et poden interessar
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-la, necessitem el suport de persones com tu.
Subscriu-t'hi