Dimecres, 22 de gener de 2025
sequera

La manca de neu fa preveure un estiu «crític» si no plou durant la primavera

La sequera també és evident a l'alta muntanya, on la quantitat de neu és la mateixa que hi hauria durant el mes de maig

Pallars | 16 de març de 2023 a les 10:50
Imatge d'Estany Gento aquest passat dilluns | Vall Fosca Climàtica
L'evident manca de neu al Pirineu en aquesta època de l'any no només està generant preocupació al sector de l'esquí, on l'activitat i el domini esquiable s'estan veient reduïts progressivament. La sequera també pot suposar un greu perjudici de cara als mesos estiu, quan es poden produir situacions crítiques. Les escasses nevades registrades durant els darrers mesos, juntament amb la precoç pujada de les temperatures han provocat que hi hagi una quantitat de neu acumulada similar a la que tindríem al mes de maig.

La principal preocupació, tal com apunta El Temps de TV3, és l'escassetat d'aigua que es produirà arran d'aquest fet. I és que la fase de desgel, fonamental per assegurar els recursos hídrics, s'ha avançat dos mesos del previst. No només això, sinó que la quantitat de neu per fondre és testimonial per culpa de la sequera en una època de l'any on s'hauria de registrar la màxima acumulació. 
 
Segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), les reserves de neu al Pirineu es troben actualment al 43%, mentre que el volum d'aigua en forma sòlida és de només 332 hectòmetres cúbics, quan normalment hauria de ser 780. De fet, els gruixos tampoc són els esperats, i en cap cas arriben als 100 centímetres. Un dels casos més preocupants és la Bonaigua, on segons l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) la mitjana és de 34 centímetres. 
 
A més, com exposa Vall Fosca Climàtica, la zona d'Estany Gento ha perdut durant la darrera setmana prop de 35 centímetres de neu, més de la meitat de la que hi havia acumulada. De fet, la manca de precipitació és tan extrema que moltes perxes que mesuren els gruixos ni tan sols poden oferir una mostra. La situació és tal que la neu pràcticament ha desaparegut per sota dels 2.000 metres.

Així doncs, la poca neu que s'ha acumulat no serà enguany un remei contra la sequera habitual durant els mesos de calor. Tant és així, que els experts auguren que si no es produeixen pluges abundants durant l'abril i el maig, l'estiu del 2023 pot arribar a ser molt dur, afectant sectors claus de l'economia de les comarques de muntanya i, evidentment, a la seva població.
 
Per una banda, els sectors ramader i agrícola poden ser dels més afectats degut a la seva gran dependència dels recursos hídrics. Així mateix, la sequera podria provocar -com ja va passar l'estiu passat- un augment perillós del risc d'incendi forestal, mentre que l'activitat turística també pot veure's afectada per la manca d'aigua. Un dels exemples més clars són els esports d'aventura, com ara el ràfting, que viu pendent del cabal dels rius a les portes de la nova temporada.

I evidentment, la mateixa població d'aquestes comarques podria patir de primera mà els efectes de la manca de pluges. De la mateixa manera que durant el 2022, enguany en diversos municipis del Pallars també es poden tornar a aplicar restriccions al consum d'aigua de boca, com ara el tancament de fonts o la prohibició d'utilitzar aquest recurs en diversos moments del dia o per a activitats concretes.


Altres notícies que et poden interessar








Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació