Dimarts, 3 de desembre de 2024
medi ambient

Pla pilot a Soriguera per crear paisatges agroforestals resilients al canvi climàtic

El nou model de gestió vol recuperar antigues pastures, així com incrementar la superfície forestal, agrícola i ramadera

Pallars Digital Soriguera | 22 de març de 2023 a les 08:45
Un operari retirant un arbre mort en un bosc de Soriguera | M. Lluvich / ACN
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha engegat un pla pilot al municipi de Soriguera on es proposa per primera vegada fer una gestió integral del territori per optimitzar els recursos naturals, els serveis i l’economia local amb l’objectiu de crear un paisatge agroforestal resilient als efectes del canvi climàtic.

Un paisatge resilient és més capaç de recuperar-se de les pertorbacions, els incendis o els canvis tant ambientals com socioeconòmics i, per tant, augmenta la capacitat del territori de poder adaptar-se als canvis futurs. En aquest sentit, el departament proposa un nou model de cogestió que integra les diferents polítiques públiques perquè tinguin sinergies positives entre elles,i que es basa en l’eficiència de la gestió i amb la voluntat que sigui perdurable en el temps.
 
La proposta neix fruit d’un treball format per tècnics del departament, investigadors, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i un grup de persones de la societat civil amb l’objectiu de definir aquest model de gestió que està basat en el principis de la bioeconomia, que com indica el concepte incorpora en la seva activitat la la preservació de la biodiversitat i la lluita contra el canvi climàtic.
 

Un tècnic mostra un sistema per eliminar una plaga que afecta els arbres. Foto: M. Lluvich / ACN


Les accions principals estan enfocades en realitzar canvis en les diferents estructures i cobertes del sòl i en la gestió forestal per tal de recuperar pastures i prats de muntanya, així com diversificar la gestió forestal per maximitzar tant la biodiversitat com la bioeconomia. L'alcalde de Soriguera, Josep Ramon Fondevilla, ha valorat positivament la posada en funcionament d'aquest pla, i ha dit que ajudarà a la trentena d'explotacions ramadera del municipi, incorporant noves zones de pastura i millorant la gestió del bosc.

Per dissenyar aquests paisatges s’identifiquen conjuntament quins atributs locals cal valorar i quins d’aquests es considera que cal augmentar-ne la resiliència davant de potencials factors de canvi socials, econòmics o ambientals. Els atributs que es valoren són la conservació de la biodiversitat, la superfície forestal, caps de ramaderia, número de pastures, disponibilitat d’aigua, la qualitat del sòl o la prevenció d’incendis forestals.
 
La directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, ha explicat que "gestionar els ecosistemes forestals i agrícoles tenint cura de la biodiversitat i socioeconòmicament sostenible a una escala de paisatge esdevé avui per avui un repte de país davant l’emergència climàtica i fa necessària l’entesa entre tots els actors”.

Per la seva banda, el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, ha exposat que en l’actual context de crisi ambiental global "es fa necessària una gestió integrada del territori amb una mirada holística enfocada als reptes de país en un context de crisi ambiental global. I, particularment en els usos del sòl i gestió sostenible dels recursos".


Altres notícies que et poden interessar








Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-la, necessitem el suport de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació