Diumenge, 22 de desembre de 2024
Sequera

​El Pallars, sense reserves de neu

Tavascan ja ha tancat les pistes d'esquí alpí, mentre que estacions com la Bonaigua i Certascan registren el gruix més baix en tres dècades, amb menys de 20 centímetres

Arnau Urgell i Tomàs Garcia Pallars | 27 de març de 2023 a les 09:44
Una estació d'esquí nòrdic del Pirineu sense neu | Albert Lijarcio / ACN
La sequera no només està deixant els embassaments sota mínims, sinó que també està provocant que les muntanyes del Pallars ofereixin actualment un panorama força desolador. I és que la manca de reserves de neu, entre el 70 i el 100% menys que la mitjana, genera preocupació tant per l'impacte econòmic que pot provocar, especialment per a les estacions d'esquí, com pel perjudici que se'n pot derivar arran de la poca aigua disponible a causa del desgel prematur.

L'estació de Tavascan, de fet, i després d'un inici de temporada molt complicat, ha hagut de tancar les portes aquest mateix dissabte. En un comunicat, apunta que les altes temperatures i la falta de precipitació són la causa del tancament del domini d'esquí alpí. Així i tot, el telecadira continuarà operatiu per a ús turístic i per a la pràctica d'esquí de muntanya.

Les altes temperatures de les darreres setmanes han accelerat el desglaç i han permès frenar temporalment el descens de les reserves hídriques als pantans. Això sí, aquest fet encara complica més la primavera, i fa més imprescindible que mai que plogui amb abundància les properes setmanes si no es vol patir un estiu "crític".
 

Amb les dades a la mà, a l'Alt Pirineu es registren els pitjors gruixos en tres dècades, mentre que en punts del Pirineu oriental ja fa dies que no en queda. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), estacions com la Bonaigua (2.266 metres) o Certascan (2.400 metres), que en aquesta època solen superar el metre i mig de neu, no passen dels 20 centímetres, una quantitat que no s'havia registrat mai en els 26 anys de dades disponibles.

La primera, doncs, no passa dels 7 centímetres de gruix, mentre que la segona amb prou feines arriba als 17. Pel que fa a altres punts de la geografia pallaresa, l'estació d'Espot no arriba als dos centímetres de gruix màxim, la de Sort se situa en quatre, mentre que la de Salòria (2.451 metres), situada entre Alins i l'Alt Urgell, el gruix de neu és de només és de tres centímetres.


La situació també és preocupant en altres zones del Pallars, com per exemple a la Vall Fosca. De fet, la falta de neu durant el darrer mes i les temperatures per sobre de la mitjana per aquesta època de l'any han provocat que cap de les perxes nivomètriques d'Estany Gento ofereixi actualment dades de neu.

A la resta de Pirineu i Prepirineu occidental, la situació és similar. Després d'un desembre i un inici de gener amb una innivació normal, les altes temperatures i la manca de nevades han accelerat el desglaç. D'aquesta manera, l'estació de Boí a l'Alta Ribagorça (2.535 metres) no passa dels 24 centímetres, lluny del metre de mitjana que caldria esperar en aquesta època de l'any.
   
D'ençà que hi ha registres, només el 2005 (13 centímetres), la situació era pitjor. El Pirineu oriental acostuma a tenir un desembre i un gener força sec, mentre que a partir del febrer les nevades són molt més freqüents. Enguany, més enllà de la nevada del 8 i 9 de febrer, les precipitacions han estat molt escasses.

Aquest fet ha provocat que a les estacions de Malniu, a la Cerdanya (2.230 metres) i a Núria (1.971) ja fa dies que no hi hagi gruix de neu, malgrat que la mitjana per aquesta època de l'any s'hauria de situar entorn dels 30 i els 20 centímetres, respectivament. La manca de neu, les altes temperatures i el vent ja han obligat a tancar en aquest sector l'estació de Vallter, mentre que la resta d'estacions continuen a mig gas per intentar arribar fins a Setmana Santa.


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació