Divendres, 22 de novembre de 2024
energia

«Pirineus.Watt» impulsa un cicle de jornades sobre el poder energètic a la demarcació

L'estalvi en el rebut elèctric, les energies renovables amb recorregut al Pallars i els reptes de la transició energètica són els grans àmbits que es tractaran

Pallars Digital La Pobla de Segur | 31 de març de 2023 a les 12:39
Una instal·lació fotovoltaica en una imatge d'arxiu | Adrià Costa Rifà
Aquest divendres 31 de març a les 19h el Comú dels Particulars de la Pobla de Segur acollirà la primera de les sessions del cicle de jornades Energia de Proximitat. La iniciativa, impulsada per l'associació Pirineus.Watt amb la col·laboració de l'oficina comarcal de transició energètica, vol donar a conèixer el poder energètic del Pirineu, així com generar debat entorn d'aquest. El cicle de jornades tindrà lloc entre els mesos de març i juny i consta de tres jornades tècniques i de dues visites a instal·lacions generadores d'energies renovables.

El president de l'associació, Arcadi Castilló, afirma que han organitzat aquest cicle de jornades "per posar llum a la foscor en torn el món de l'energia". Entre d'altres aspectes, les jornades tractaran sobre com estalviar en el rebut de l'electricitat, el potencial d'energies renovables com el biogàs produït a partir de purins i dels reptes de la transició energètica en el territori. I és que el cicle té lloc, precisament, en un context d'elevats preus de l'energia i de descarbonització del sistema elèctric, que està portant a la implantació de parcs solars en el territori prepirinenc.
 

Cartell del cicle organitzat per l'associació Pirineus.Watt. Foto: Pirineus.Watt

 
La primera jornada, aquest divendres, i titulada Què puc fer per estalviar electricitat?, comptarà amb la presència de Santi Martínez, cofundador de KM0 Energy i impulsor de la comunitat ciutadana Energia del Pallars Jussà, i de Carles Sampietro, enginyer industrial a Binommi Enginyeria. S'explicaran aspectes bàsics com els diferents tipus de tarifes elèctriques o els costos d'una instal·lació solar fotovoltaica per a l'autoconsum d'electricitat. L'acte serà conduït per Lorena Farràs, periodista especialitza en economia verda a La Vanguardia.

Amb el títol La transició energètica del Pirineu, la segona de les sessions se centrarà en les diferents fonts energètiques renovables amb potencial en el territori. Aquestes són la hidroelèctrica, la biomassa forestal (estella i pèl·let), el biogàs a partir de purí i la solar fotovoltaica. Els experts invitats són Jesús Fernández, cap de l'àrea d'Enginyeria Forestal de Forestal Catalana, Xavier Flotats, professor emèrit de la Universitat Politècnica de Catalunya, i Càrol Coll, membre de l'equip tècnic de Som Energia. Xavier Tarraubella, historiador especialista en l'explotació hidroelèctrica del país, conduirà la jornada. La sessió anirà acompanyada, l'endemà, d'una visita guiada a la planta solar fotovoltaica de l'Espassera, ubicada al terme municipal de Talarn.
 
La tercera i última de les jornades tindrà com a invitat al catedràtic de la Universitat de Barcelona Mariano Marzo, qui parlarà sobre si L'energia serà 100% renovable? Reptes de la transició energètica i el desenvolupament. L'acte serà conduït per Gonzalo Rivas, geòleg-investigador de la Universitat de Barcelona. L'endemà, es visitaran les instal·lacions de fabricació d'estella i pèl·let de Forestal Catalana, a Vilamitjana, que proveeixen l'Hospital del Pallars.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació