Divendres, 24 de gener de 2025
salut mental

Més professionals en salut mental al Pirineu: aquestes són les propostes de les Jornades per a l'excel·lència

El primer decàleg presentat per l'associació recull les conclusions de l'edició del 2022, dedicada a trencar estigmes sobre aquestes malalties

Esterri d'Àneu | 5 d'abril de 2023 a les 11:25
Les demandes del Decàleg s'enviaran a les institucions perquè posin en marxa mesures concretes | Jornades per a l'excel·lència
La dotació de més professionals al Pirineu per a l’atenció de la salut mental, una major inversió, coordinació, prevenció o més serveis són algunes de les propostes recollides al Decàleg de les Jornades per a l’excel·lència, que es van celebrar a Esterri d’Àneu el setembre del 2022 amb el lema Fora estigmes! La salut mental al Pirineu.

El document, el primer que elabora l’associació, conté les conclusions que s’han extret de les diferents ponències i taules de debat i reflexió que es van poder seguir durant els dos dies de les Jornades per a l’excel·lència i que van comptar amb la participació d’experts de primer nivell en salut mental, professionals, pacients, familiars i autoritats.
 
Les 10 propostes van acompanyades de mesures concretes i l’objectiu és que es puguin aplicar de forma més o menys immediata per part de les institucions. La voluntat del Decàleg, doncs, és abordar solucions perquè només a la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu s’han registrat 4.226 diagnòstics ambulatoris en infants durant l’any 2021, que se sumen als 10.977 diagnòstics d’adults.

Així, a banda de demanar més professionals en aquest àmbit al Pirineu, el document també proposa disminuir el temps d'espera i augmentar la freqüència de visites pels usuaris amb patologies de salut mental. Per altra banda, proposa la creació de taules de coordinació integrada entre els professionals per millorar l'atenció i el seguiment dels pacients. Així mateix, el Decàleg assenyala la necessitat d'implementar el programa What's up? als instituts de la demarcació; es tracta d'una campanya d'informació i sensibilització per als equips directius.
 
D'altra banda, també es recullen propostes com la millora dels serveis de transport específics, de programes ja implantats, així com la creació de nous, com per exemple els dedicats a la formació en salut mental. A més, reclama la implementació d'un protocol de primers auxilis, o la creació d'un equip d'acompanyament periòdic o la posada en marxa d'habitatges específics per a persones amb experiència en aquest àmbit.

El Decàleg de les Jornades per a l'excel·lència es farà arribar a les institucions, administracions i entitats implicades en la salut mental i que poden contribuir a desenvolupar aquestes mesures. Aquesta proposta, juntament amb una àmplia radiografia i una detallada anàlisi de la situació actual dels serveis de salut mental a l’Alt Pirineu i l’Aran ha estat coordinat per Anna Muñoz, estudiant d’últim curs de Psicologia a la UAB i psicòloga en pràctiques al Club Social Pallars de Sort.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació