El festival
GastroPirineus arribarà per primer cop al Pallars els dies
11 i 12 d'abril. La 8a edició del certamen culinari tindrà lloc a l'
hotel Port Ainé 2000 amb més d'una vintena de professionals que reivindicaran la cuina i la gastronomia del territori. I ho faran, com ja és habitual, amb sessions de
cuina en directe i
maridatges de vins i de productes del Pirineu i d'altres indrets de la geografia catalana.
Aquest esdeveniment, de caràcter
anual i itinerant, té com a principal objectiu reunir a productors, enòlegs, sommeliers, ramaders, gastrònoms i, per descomptat, xefs d'arreu dels Pirineus catalans i andorrans, i de la resta de Catalunya, que representen l'amor i estima pel producte, la cuina i el territori.
Oriol Rovira, Sergi de Meià, Ada Parellada i molts més
Enguany pujaran a l'escenari del GastroPirineus, entre d'altres, xefs de la talla d'
Oriol Rovira (Els Casals*, Sagàs), que oferirà una sessió sobre la
Cuina del terrer amb producte propi i de temporada;
Sergi de Meià, que cuinarà amb producte ecològic i de Km0;
Ada Parellada (Semproniana, Barcelona), que presentarà
La cuina de Les Sopes i del Semproniana; o
Martín Comamala (539 Plats Forts, Puigcerdà), amb la sessió titulada
Cuina propera, salvatge i simple.
Organitzades per
GastroEvents, les jornades comptaran també amb altres figures destacades del panorama gastronòmic i culinari del país, com ara
Jean Louis Neichel, que presentarà una sessió sobre cuina alsaciana centrada en el seu mític plat: la
xucrut. I, com no podia ser menys, els
cuiners del Pallars seran grans protagonistes de GastroPirineus 2023. Així, es podrà veure un
showcooking de producte de proximitat, patrocinat pel col·lectiu ÀPAT-Pallars Jussà, i protagonitzat per
Josep Palau (Casa Masover, Buira) i
Llorenç Aguilar (Cafè d'Espanya, Tremp), maridat amb vins de la zona; o una sessió de Tapes amb filosofia Slow Food, patrocinada pel
Col·lectiu Xicoia del Pallars Sobirà, amb
Aleix Aytés i
Marta Casals del Cafè Pessets (Sort).
Altres cuiners i ingredients
També es podrà gaudir de la cuina en directe d'altres professionals del territori, xefs d'arreu del Pirineu, des de la Val d'Aran fins al mateix Ripollès, a més d'Andorra la Vella i els Pirineus Orientals, i d'altres cuiners i cuineres d'arreu de Catalunya. Així, també cuinaran
Mariano Golzalvo del restaurant Lo Paller del Coc (Surp);
Clàudia Gozzi d'El Raier (La Poble de Segur);
Josep Margalef del Molí dels avis (L'Ametlla de Mar);
Marcos Pedarròs i
Nuria García d'Er Occitan (Bossòst);
Christian Sansa i
Marcos Montagut del restaurant Kanvium (Andorra la Vella);
Carles Flinch, de Can Manel (Andorra la Vella);
Sergi Vallès, xef corporatiu d'Hotansa (Andorra la Vella); i el pastisser
José Manuel da Silva, de la pastisseria El Tortell (Andorra la Vella).
Enguany, a més, GastroPirineus acollirà la presentació de la campanya
Turisme Regeneratiu i Enoturisme, impulsada per l'Agència Catalana de Turisme de la Generalitat de Catalunya. Una sessió presentada per
Damià Serrano, director de Marketing d'Experiències i Recerca de l'ACT, que precedirà la sessió de la xef
Mireia Font (Casa Leonardo), i la sommelier
Núria Bigorra (Celler Terrer del Pallars).
Un any més, les jornades comptaran amb
"ingredients convidats", que fan possible les sessions de cuina, en forma de patrocini i d'espònsors. Així, per exemple, els xefs podran cuinar amb l'
oli de la DOP Terra Alta, l'
Arròs Bayo, la
mantega i els
formatges Cadí, i els
productes de Girona Excel·lent. Per la seva part, els xefs d'Andorra la Vella vindran de la mà de Comú d'Andorra la Vella.
GastroPirineus va néixer el 2016 amb l'objectiu de donar a conèixer la cuina i el producte de les zones de muntanya, i per posar amb valor la
cuina tradicional i autòctona dels Pirineus, elaborada amb productes de cadascuna de les seves comarques, així com per a posar en valor a les cuineres i cuiners que mantenen aquest patrimoni gastronòmic que aporta identitat al territori. Des del seu inici es va plantejar com una trobada professional itinerant, per la qual cosa, any rere any recorre les diverses comarques dels Pirineus apropant-se al públic de cada indret i facilitant així la participació de professionals i de públic aficionat.
La primera edició es va estrenar el 2016 a
la Seu d'Urgell. L'any següent es va traslladar a
Alp i a
Puigcerdà.
Berga va ser la seu de la tercera edició, i va arribar a la
Vall de Núria per celebrar la quarta edició. Els anys 2020 i 2021, tot i celebrar-se sense públic, les jornades es van retransmetre en directe des de Puigcerdà. El passat 2022 es va tornar a la presencialitat a la Vall de Núria. Totes les sessions, un any més, es podran veure també des de qualsevol lloc del món en directe, via
streaming, pel
canal de Youtube Gastroevents. Així mateix, també es podran seguir i interactuar per les xarxes socials
(@gastroevents, #gastropirineus).
Altres notícies que et poden interessar
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi