Dijous, 23 de gener de 2025
os bru

Jeannine Abella demana que s'ampliï la zona de presència de l'os al Pirineu i s'actualitzi la taula d'indemnitzacions

La diputada pallaresa de Junts lamenta que Acció Climàtica "s'excusi" dient que els canvis són un procés llarg

Barcelona | 5 de maig de 2023 a les 10:39
La pallaresa Jeannine Abella intervenint al ple del Parlament | Junts
La diputada pallaresa de Junts, Jeannine Abella, ha preguntat aquest dimecres a la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, sobre la gestió de la fauna salvatge al Pirineu. Ha demanat que s'actualitzi la taula d'indemnitzacions i ampliï la zona de presència de l'os a la demarcació. "Els ramaders ja no es plantegen si volen o no l'os. Accepten que és una realitat. El que no podem acceptar és que l'hagin de mantenir", ha denunciat. 

Abella ha fet aquestes declaracions en sessió de control al Govern, després de constatar que la població d'ossos al Pirineu cada com és més extensa. Aquest fet provoca que quan un ramader es troba amb l'atac d'un os "perdi bestiar, es senti qüestionat i cobri tard i malament les indemnitzacions". "Cada cop hi ha més exemplars i ocupen més extensió territorial. Cal que es declarin zones de presència de l'os que no s'han reconegut oficialment. L'os hi és", ha dit la diputada.
 
La diputada ha lamentat que el departament d'Acció Climàtica i Agenda Rural s'excusi dient que els canvis són un procés llarg. En aquest sentit, afirma que "pensem que és més una qüestió de voluntat política de voler atendre a les peticions dels ramaders". Per això, Abella ha manifestat que "la gestió de l'os ha estat sempre polèmica. Cal assumir la part d'autocrítica però els retrets de la gestió anterior no poden servir per no actuar".

La diputada pallaresa ha assegurat també que els pagesos i ramaders estan cansats de posar sembrats i bestiar a disposició de la fauna salvatge. "Aquesta no és la seva feina", exposa.
Finalment, Abella també ha preguntat a la consellera sobre el control de la Tuberculosi a la fauna salvatge. "Com s'explica que el bestiar pugi sanejat a les muntanyes i en baixi positiu? Creu que hi te alguna cosa a veure el fet que pasturin als mateixos prats amb daines, cérvols i cabirols? Quins mecanismes de control fan sobre la fauna salvatge?", ha conclòs.
 


Altres notícies que et poden interessar








Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació