Dimecres, 22 de gener de 2025
os bru

Planten uns 7.000 arbres fruiters al Sobirà per facilitar aliment a l'os i allunyar-lo dels pobles

Es tracta de varietats autòctones de pomeres, cirerers o moixeres

Lladorre | 19 de maig de 2023 a les 10:58
Un jove protegint els arbres fruiters plantats a la zona de Quanca, al Pallars Sobirà | M. Lluvich / ACN
Uns terrenys municipals de Lladorre acullen la plantació d'uns 7.000 arbres fruiters per contribuir a la conservació de l'os bru. Amb aquests arbres, situats en zones allunyades de les poblacions, es facilita aliment al plantígrad i s'evita que el vagi a buscar a zones properes als pobles.

El projecte Enriquiment de la biodiversitat en zones osseres, desenvolupat per la Fundación Oso Pardo (FOP) amb la col·laboració d'Endesa, es va engegar l'any 2016 per dissenyar una xarxa d'espais que facilitessin el moviment i la dispersió de l'espècie a tota l'àrea dels Pirineus. Amb aquest objectiu es van dissenyar 17 zones on s'han plantat arbres com pomeres, cirerers o moixeres.
 
L'objectiu principal del projecte és restaurar l'hàbitat de l'os bru en zones que han perdut cobertura vegetal. Maria Gómez, de la Fundación Oso Pardo, ha explicat que per aconseguir-ho s'està creant una xarxa de boscos d'enriquiment i alimentació repartits estratègicament entre les zones de presència d'osses amb cries a la comarca del Pallars Sobirà, principalment.

Gómez ha detallat que les plantacions s'han fet en lloc de grans extensions de terreny. Aquest concepte de plantació busca que la millora de l'hàbitat de l'os tingui una repercussió més àmplia, ja que assoleix abastar una extensió més gran de territori.

Els arbres fruiters silvestres suposen una font d'alimentació fonamental per als ossos, per la qual cosa disposar d'un hàbitat ric en aquest recurs contribueix tant a millorar les expectatives de l'espècie com a conciliar la seva presència amb les activitats humanes en proporcionar aquesta font d'alimentació en el seu medi natural.
 

Pomeres, cirerers i moixeres

 
Alejandro Rodríguez ha explicat que la plantació, que aquest dijous ha finalitzat, s'ha dut a terme en dues fases: la primera, la primavera passada, quan es van plantar 1.200 arbres (cirerers i pomeres), i la segona, que va començar el darrer mes de març, en què s'han plantat 5.800 arbres més. D'entre ells, 4.000 són moixeres, 910 cirerers i 800 pomeres. Rodríguez ha insistit en el fet que totes les varietats són autòctones i va ser en un viver local on es van fer créixer la llavor de tots aquests arbres.

Aquesta plantació se suma a una d'anterior feta els anys 2018 i 2019 en una superfície de més de set hectàrees, en què es van introduir 9.150 arbres fruiters per a l'os bru (gerd, pomera, cirerer, moixera i púdol). El responsable de medi Ambient d'Endesa ha detallat que es preveu que els arbres plantats absorbiran, durant els pròxims 30 anys, un total de 1.665 tones de CO2, l'equivalent a les emissions que generaria un avió que fes una mica més d'1,7 voltes al món.

Plantacions al Parc Natural de l'Alt Pirineu

 
La plantació s'ha dut a terme a l'interior del Parc Natural de l'Alt Pirineu, i la resta, en terrenys limítrofs. Part dels terrenys són de titularitat privada i també pública, majoritàriament propietat de l'Ajuntament de Lladorre. Amb tots ells, se signa un acord de custòdia del territori per assegurar la continuïtat del projecte.


Altres notícies que et poden interessar








 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació