Dijous, 21 de novembre de 2024
patrimoni

El MNAC incorpora nous fragments de pintura mural de Sant Pere del Burgal

Els treballs, iniciats recentment, completaran de forma “molt significativa” la lectura de les obres de la col·lecció

Pallars Digital Barcelona | 22 de maig de 2023 a les 12:15
Imatge de les pintures de Sant Pere del Burgal conservades al MNAC | MNAC
El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) ha iniciat els treballs per incorporar als conjunts de Sant Climent de Taüll (l'Alta Ribagorça), Sant Pere del Burgal (Escaló) i Sant Joan de Boí (Alta Ribagorça) fragments de pintura mural conservats fins ara a la reserva. Segons han explicat en un comunicat, un cop finalitzat els treballs es completarà de forma "molt significativa" la lectura actual dels conjunts de la col·lecció del museu. Els tècnics han realitzat un treball de restauració interdisciplinari. Quan es determini la ubicació original s’incorporaran progressivament a les sales en una operació que acabarà al setembre.

En els casos de Sant Climent de Taüll i Sant Pere del Burgal es tracta de la incorporació de figures molt rellevants i de gran mida, que completaran notablement la lectura d’aquests conjunts. "Ja sigui perquè es tracta de fragments de dimensions considerables o bé perquè la pròpia representació iconogràfica es conserva molt íntegra, com és el cas de la figura de Caín, de l’absis de Sant Climent de Taüll", han concretat. Pel que fa a Sant Joan de Boí s’incorporaran fragments de la decoració de les pintures que s’ubicaven a les columnes de l’església.

Segons ha explicat el MNAC, la incorporació d’aquestes pintures a les sales obertes al públic ha comportat unes actuacions prèvies “complexes i de llarga durada”. En concret, s’ha fet l’estudi dels fragments, la seva història i localització, la consolidació i neteja dels materials, la preparació de calcs de les imatges per comprovar-ne l’encaix i la realització d’anàlisis químiques dels materials que aporten informació sobre la naturalesa dels pigments així com dades inèdites sobre el procés d’execució de les pintures que els mestres medievals van emprar per fer-les i, finalment, la relectura del conjunt més complert.

El MNAC ha recordat que aquests treballs es fan coincidint amb els 900 anys de la consagració de les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll i en el context del centenari del redescobriment, arrencament i museïtzació de les pintures murals, així com de la formació del nucli principal de la col·lecció actual d’art romànic. En aquest marc, l’equipament ha iniciat una sèrie de projectes, formats i dimensions diverses que, per la complexitat i les característiques especials d’aquest conjunt únic d’obres, s’allargaran durant  un cicle de tres anys, del 2023 al 2025.
 
Així, els quatre projectes principals d’aquest any 2023 combinen aspectes patrimonials, de conservació de la col·lecció, un nou espai dedicat al Mestre de Cabestany, un projecte a les valls d’Àneu i un gran simposi internacional organitzat conjuntament amb la Sapienza Università di Roma i la Universitat Autònoma de Barcelona, que tindrà lloc el proper mes de setembre al Museu i a Boí.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació