Dimarts, 21 de gener de 2025
allaus

El Pallars tanca una de les temporades amb el perill d'allaus més baix dels darrers 30 anys

Un gruix de neu per sota de la mitjana i la fusió avançada del mantell, d'entre les principals causes

Pallars | 8 de juny de 2023 a les 10:22
Imatge d’arxiu d’una petita allau | Protecció Civil
El Pallars va tancar el passat 31 de maig la temporada d'allaus registrant un nivell de perill dels més baixos dels darrers 30 anys. Tot plegat, degut a una acumulació de gruixos de neu per sota de la mitjana, fins i tot durant la part més freda de l'hivern, i a un avançament insòlit de la fusió d'aquest mantell nival.

Com a resultat, s'han registrat 171 allaus a tot Catalunya, molt per sota de les 250 que solen ser habituals, que no han provocat cap víctima mortal. Les allaus registrades, a més, han estat de mida més aviat mitjana. L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Departament de Territori, és l'ens encarregat de la seva vigilància i predicció i tota la informació és accessible via web i als butlletins diaris.
 
Catalunya té 1.300 quilòmetres quadrats de terreny allavós i, tot i que cada any és molt diferent, es registren entre 250 i 300 allaus per temporada. En aquesta, no obstant, només se n'han registrat 171 i cap de mida 4, que és aquella suficient per recórrer 50 metres en terreny pla. El sector amb més freqüència d'allaus ha estat l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa, seguit de la Ribagorçana-Vall Fosca i el Ter-Freser.

Durant la temporada, només han destacat dos episodis amb increment del perill d'allaus i de concentració d'accidents. El primer va ser a meitat de gener al Pirineu occidental, per un problema d'allaus de placa de vent, en què es va assolir el grau de perill marcat (3). El segon es va registrar a finals de febrer, amb l'accidentalitat concentrada al Pirineu oriental, per plaques de vent i neu granulada, també amb grau marcat de perill.

Tanmateix, en termes generals, el perill d'allaus a tot el Pirineu ha estat d'1,6 en una escala de l'1 al 5 i cap dia s'ha arribat al nivell de perill fort (4), una circumstància del tot excepcional. Així, des de la temporada 1994-95, quan la Generalitat va començar l’emissió dels butlletins de perill d’allaus (BPA), la temporada 2022-23 ha estat la segona amb un grau de perill mig més baix.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació