Dimarts, 21 de gener de 2025
medi ambient

Europa demana prohibir el bany al pantà de la Torrassa per mala qualitat de l'aigua

En un informe publicat aquest divendres, l'Agència Europea del Medi Ambient també reclama impedir el bany a tres zones més de Catalunya

La Guingueta d'Àneu | 10 de juny de 2023 a les 09:54
Piragüistes al pantà de la Torrassa, a la Guingueta d'Àneu | Josep M. Montaner
L'Agència Europea del Medi Ambient (AEMA) ha demanat tancar quatre zones de bany a Catalunya per mala qualitat de l'aigua. En un informe publicat aquest divendres sobre la qualitat de l'aigua de zones de bany amb dades del 2022, l'agència torna ha reclamat tancar la platja del Fòrum a Sant Adrià de Besòs, una demanda que l'AEMA repeteix des del 2019.

A banda de la platja del Fòrum, l'AEMA suma en el document d'enguany tres zones més de bany a Catalunya que defensa que s'han de tancar per mala qualitat de l'aigua. Es tracta del pantà de la Torrassa, al terme municipal de la Guingueta d'Àneu; la platja del Rec del Molí, a l'Escala (l'Alt Empordà); i part de l'estany de Banyoles (el Pla de l'Estany).


Pel que fa al pantà pallarès, i com també passa en el cas de l'estany de Banyoles, és el primer cop que l'agència europea considera que tenen mala qualitat de l'aigua com per demanar que s'hi impedeixi el bany.

En el cas de la platja del Rec del Molí, la zona ha tornat a entrar a la llista negra després que aconseguís sortir-ne finalment el 2021. La platja es trobava entre les zones de bany que l'AEMA demanava tancar per mala qualitat de l'aigua des del 2016, però va millorar en la classificació el 2021, cosa que ara ha perdut. 

A Catalunya, la majoria de les zones de bany analitzades tenen una qualitat de l'aigua qualificada com a excel·lent, però n'hi ha que reben una qualificació de suficient. Són la platja de la Nova Icària a Barcelona i la platja de Ponent a Vilassar de Mar.

A Espanya, l'AEMA ha analitzat la qualitat de l'aigua de 2.268 zones de bany, de les quals 1.987 són a la costa i 281 a l'interior. De les zones analitzades a l'Estat, el 88,2% tenen una qualitat de l'aigua excel·lent, el 7,6% bona, l'1,7% suficient i l'1,6% pobra. La majoria de les zones de bany que l'AEMA considera que tenen mala qualitat de l'aigua a l'Estat són llacs i rius.


Altres notícies que et poden interessar








Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació