Diumenge, 22 de desembre de 2024
patrimoni

El Pallars reivindica la formació de margers per poder recuperar construccions de pedra seca

A Catalunya, aquesta titulació no està reglada i han de ser formadors francesos els qui examinen els alumnes

Pallars Digital Ginestarre | 20 de juny de 2023 a les 08:36
Un alumne del curs de pedra seca construint una paret | M. Lluvich / ACN
L'Associació Gremi dels Margers de Catalunya (AGMC) conjuntament amb el Parc Natural de l'Alt Pirineu, han organitzat un curs per formar professionals de la pedra seca a Ginestarre, al municipi d'Esterri de Cardós. A Catalunya, aquesta formació no està reconeguda, però a França sí, i és per aquest motiu que avaluadors francesos valoraran els coneixements dels alumnes i entregaran el certificat CQP (Certification Qualification Professionale) de marger francès i amb validesa a tot Europa.

Albert Gavaldà, mestre marger de l'AGMC, exposa que és un ofici que "s'ha perdut", però que cada cop hi ha més interès. Segons Gavaldà al nostre país hi ha una "manca de professionals" per treballar la pedra seca. El mestre marger que imparteix el curs ha explicat que a les formacions que ofereixen hi ha dos tipologies d'alumnes molt concrets: els que volen adquirir uns mínims coneixements per fer reparacions a la seva propietat o persones que s'hi volen dedicar professionalment.
 

L'ofici de marger s'ha perdut, però cada cop hi ha més interès a recuperar-lo. Foto: M. Lluvich / ACN


La Cudia és una alumna que aquests dies està a Ginestarre i ha explicat que s'hi ha inscrit perquè poder rebre aquest formació a Catalunya és "una oportunitat única". La Cudia treballa a la construcció i ha explicat que té coneixements de treballs amb calç, amb terra o pedra, però no els suficients amb pedra seca per poder oferir als seus clients i d'aquí que s'hagi interessat pel curs de Ginestarre.

El curs s'ha fet en col·laboració amb el Parc Natural de l'Alt Pirineu, on la pedra seca i les construccions fetes amb aquest sistema són objecte de conservació, segons ha detallat Marc Garriga, director del Parc. Per aquest motiu, defensen que la millor manera de conservar i restaurar aquestes construccions és que la gent sàpiga fer-ho.

Garriga ha remarcat que cada cop hi ha menys gent que conegui aquesta tècnica i d'aquí la necessitat de formar professionals. Aquesta inquietud coincideix plenament amb la de l'Associació Gremi de Margers de Catalunya, qui té com a objectius fomentar el coneixement de l'ofici per a tot el públic en general, i la correcta transmissió de l'ofici a futures generacions de margers mitjançant cursos.

Professionalització i dignificació de l'ofici

 
Gavaldà ha explicat que des de l'Associació de Margers treballen per impulsar una bona formació en aquest ofici i en la tècnica constructiva de la pedra seca d'una manera reglada i amb professionals al capdavant, que tenen tots un certificat professional homologat.

L'Associació treballa amb l'associació Artesans Bâtisseurs en Pierres Sèches (ABPS) i d'aquí que puguin realitzar aquests tipus de formacions destinades a poder fer un examen CQP, certificat de qualificació professional homologat per l'estat francès. "Professionalitzar l'ofici és una peça clau per acabar-lo dignificant", ha sentenciat el mestre marger.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació