La
Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran va començar a desplegar el Programa de cribratge de
càncer de còlon i recte ara fa una dècada i, des d'aleshores i fins a finals de 2022, a tot el Pirineu s'han detectat precoçment
45 casos de càncers invasius sense simptomatologia prèvia.
Dels
56.123 homes i dones d'entre els 50 i els 69 anys que s'ha convidat al cribratge en aquest temps, han acceptat 35.100, la qual cosa suposa un
62,5% de participació. L'arrencada del programa es va fer amb una
prova pilot a l'àrea bàsica sanitària (ABS) de
Tremp, que forma part de la Unitat Tècnica de Cribratge Pallars-Alta Ribagorça i Aran. La segona fase es va desplegar el 2015 a la Seu d'Urgell i la tercera el 2016 a Cerdanya i Alt Urgell sud.
D'entre totes les anàlisis efectuades,
1.759 han donat positiu i s'han fet 1.588
colonoscòpies. D'aquestes, en 909 s'han detectat lesions premalignes, de les quals 225 han resultat ser adenomes d'alt risc i, per tant, han necessitat vigilància intensiva, atès que un 10% deriven en càncers. Aquestes lesions no s'haguessin diagnosticat precoçment sense el cribratge.
Ester Salvador, directora de l'àrea mèdica i sociosanitària de l'
Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp, explica que la detecció precoç és una de les "millors eines" que existeixen avui en dia i gràcies als 10 anys de recorregut del programa s'han trobat
lesions cancerígenes en etapes molt precoces, a vegades quan les persones encara no presentaven símptomes.
Això ha permès augmentar l'efectivitat dels
tractaments i, per tot plegat, el balanç que se'n fa és
"molt positiu". Al mateix temps, Salvador assenyala que s'han detectat i extirpat lesions per evitar que progressin cap a la malignitat i això contribueix a reduir la incidència del càncer invasiu i de la mortalitat.
Així i tot, Salvador remarca la importància de portar un
estil de vida saludable. Així, comenta que no hi ha un patró de
dieta específic per prevenir el càncer colonorectal, però sí que es recomana disminuir el consum de
carn vermella,
massa feta o cremada; menjar diàriament
fruites, vegetals i làctics, i fer
exercici físic regularment, a més d'evitar l'alimentació processada, el sobrepès i l'obesitat, el tabac i l'alcohol.
Altres notícies que et poden interessar
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi