Més de
4.200 ovelles de
dotze ramats passen l'estiu a la muntanya de
Llessui. Un sol pastor les condueix per tota la muntanya; els hi reparteix el menjar i cuida del seu benestar. Un cop a la setmana, els dotze ramaders pugen a la muntanya per donar un suplement de sal als animals i curar els que estan malalts.
Durant anys, els pastors han estat els
fotògrafs que han immortalitzat aquesta activitat. Ara, amb la voluntat que els protagonistes d'aquestes imatges siguin els primers a veure-les s'ha fet una
exposició de gran format in situ,
a 2.200 metres d'altura, a tocar de l'indret on els pastors curen les ovelles. La jornada
Pastors. Homenatge a un ofici s'ha celebrat aquest dissabte i ha comptat amb un centenar de persones.
Una ovella passant per davant d'algunes de les fotografies de l'exposició. Foto: M. Lluvich / ACN
A la jornada hi van participar molts dels pastors que porten els ramats a les muntanyes de la vall d'Àssua a passar l'estiu, bé sigui a la muntanya de Llessui,
Seurí o
Caregue. En total una vintena es van sumar a la festa. La majoria d'aquests pastors o les seves ovelles van ser els protagonistes de les fotografies que es van exposar a la muntanya. Un total,
vint-i-quatre imatges de gran format de vuit fotògrafs d'arreu del país.
Jordi Borràs,
Jordi Peró,
Mariona Batllés,
Marta Lluvich,
Oriol Clavera,
Oriol Riart,
Pere Bascones i
Pepe Camps són els fotògrafs que van participar en la mostra amb imatges de la
transhumància de les ovelles cap a la muntanya de Llessui, de les
cures, del dia de la tria de ramats per tornar cap a casa o del dia a dia d'un pastor amb el ramat.
Un pastor donant sal a la ramada de la muntanya de Llessui. Foto: M. Lluvich / ACN
Durant la jornada els participants van poder parlar amb els fotògrafs i descobrir que és allò que els atrau tant d'aquest ofici i de la muntanya de Llessui que de manera recurrent la immortalitzen. Durant tot el matí els pastors van treballar com un dia qualsevol i el públic va poder comprovar la
duresa de l'ofici. Els pastors van controlar una a una que les més de 4.000 ovelles estiguessin bé. Les que tenien alguna
ferida o presentaven alguna
malaltia les van curar allí mateix.
La jornada festiva va acabar amb un
dinar on la carn de corder va ser la protagonista. Entre els plats del menú hi havia
pernil dolç de corder,
carpaccio,
girella,
confitat de corder,
palpís o
paté de carn de corder. La festa va acabar amb música d'acordió.
L'homenatge es va fer gràcies al
Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l'
Ajuntament de Rialp i l'
Associació Cultural Cambuleta. L'èxit d'aquesta primera jornada, ja que va quedar gent fora, ja fa pensar als organitzadors en una segona edició l'any vinent.
Altres notícies que et poden interessar
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi