Dimarts, 21 de gener de 2025
Patrimoni

​Documenten una de les primeres fargues del Pirineu al bosc de Virós

El jaciment es troba a 1.710 metres i ajudarà a conèixer millor les formes d'extracció i transformació del mineral

Alins | 31 de juliol de 2023 a les 07:45
Restes dels fornals i el forn de ferro al bosc de Virós | M. Lluvich / ACN
La darrera campanya d'excavació al bosc de Virós, a la Vall Ferrera, a 1.710 metres d'altitud, ha localitzat la que podria ser la primera farga documentada del Pirineu català. Es tracta de restes de tots els elements que conformaven un taller siderúrgic. Durant la campanya anterior es va documentar un forn de reducció i aquesta ha tret a la llum altres elements que formaven el taller com dos fornals.

Òscar Augé, arqueòleg coordinador de l'excavació, ha dit que també s'han localitzat 12 forats de pal, que indiquen que era un espai cobert. Totes aquestes restes ajudaran a entendre millor com era la vida al bosc de Virós fa 1.600 anys, durant l'època de les fargues, i conèixer millor les diferents formes d'extracció i transformació del mineral. A partir de l'estudi de les mostres dels carbons recollits durant l'excavació, es podrà inferir també en el tipus de vegetació i d'arbres que hi havia al bosc de Virós, i veure així com ha canviat l'estructura forestal a causa de l'acció humana.

Si bé aquest jaciment havia estat documentat per un equip de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) entre els anys 2003 i 2004, fins a l'estiu passat no s'hi havia fet cap excavació. Durant la campanya del 2022 per encàrrec del Parc Natural de l'Alt Pirineu, es va excavar un forn de reducció, que posteriorment es va reproduir a escala 1:1. Aquest any l'excavació ha ampliat el perímetre i ha estat en aquest espai on s'han localitzat altres elements, com els fornals on es convertia el ferro impur en producte metàl·lic. Ara, la totalitat del jaciment ocupa uns 80 metres quadrats.

L'únic jaciment d'aquestes característiques al Pirineu


Les dades que han aportat aquesta excavació, situen el jaciment com a l'únic localitzat al Pirineu. Documenta tots els espais de la zona de treball del ferro, el que vindria a ser un taller siderúrgic. El que sí que agradaria localitzar als arqueòlegs és la zona d'habitatge, que intueixen que no pot estar molt lluny de l'actual jaciment. Augé ha dit que creu que devia ser una activitat estacional, que només es podria fer, segurament, durant els mesos de primavera i estiu.

Les restes d'aquests antics tallers de reducció tenen una especial rellevància des d'un punt de vista arqueològic, ja que a l'època antiga en el nord-est peninsular, hi ha un buit de coneixement sobre aquesta activitat fora de contextos d'hàbitat. 

Fer visitable el jaciment


Marc Garriga, director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, ha explicat que un cop finalitzades les diferents intervencions arqueològiques, la voluntat del Parc és poder consolidar els vestigis per tal de fer-los visitables, i que la gent que passegi pel sender senyalitzat de la Costa dels Meners puguin veure'ls.
 

Restes dels fornals i el forn de ferro al bosc de Virós. Foto: M. Lluvich / ACN


Aquestes actuacions s'emmarquen en la voluntat de posar en valor el patrimoni siderúrgic de la Vall Ferrera, dins el projecte Boscos de ferro. Aquest patrimoni es concentra molt especialment en el bosc de Virós, que abasta unes 2.000 hectàrees d'alt valor paisatgístic i natural.

Tota la zona es podria definir també com un enorme jaciment arqueològic amb restes de diverses èpoques relacionades amb l'explotació i aprofitament del ferro, des del segle III dC fins a principis del segle XX


Altres notícies que et poden interessar








Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació