Dues empreses d'
oli del Pallars han estat guardonades aquest dilluns amb la
medalla d'or durant
Premis Gourmenials Catalunya. Es tracta de
Cal Portalé de
Claverol i
Oli Erm, de la
Vall de Barcedana. Els seus olis d'
oliva verge extra es troben entre
12 premiats amb les varietats d'
arbequina en un certamen on se'n van arribar a presentar 146.
Per a
Ivan Caelles, propietari d'Oli Erm, es tracta d'un reconeixement que "
va demostrant que els olis del Pallars tenen molt potencial". Caelles també és el president del centenari
Molí de l'Oli de la Vall de Barcedana, que fa gairebé dos anys
es va remodelar amb tecnologia punta amb l'objectiu d'aconseguir olis d
'alta qualitat.
La primera edició d'aquests premis ha sigut una
"bona fita" per als productors d'oli del Pallars, tal com apunta Caelles, ja que "es comença a reconèixer" la seva qualitat. El jurat del certamen sense dubte ho certifica:
12 xefs i sommeliers de restaurants catalans amb Estrelles Michelin, la identitat dels quals, però, s'ha mantingut secreta.
Tot i que Ivan Caelles i
Oriol Sullà, cara visible de Cal Portalé, encara hauran d'esperar fins al setembre per veure en quin dels 12 llocs del rànquing han quedat, el guardó en si ja suposa una important mostra d'admiració cap a l'oli fet al Pallars. I més, tenint en compte, assegura Caelles, que la
collita del 2022 no va ser del tot bona.
L'arbequina de muntanya
Aquest fet ha provocat que els olis presentats
no siguin de varietats autòctones, però sí d'un tipus d'oliva arbequina que compta amb unes característiques particulars al Pallars:
l'arbequina de muntanya. Una tipologia marcada per l'
altitud i molt més estable, però sobretot molt ben valorada gastronòmicament, atès que el seu oli destaca per l'
amargor,
picantor i la seva
intensitat.
No és el primer cop que un oli pallarès rep un reconeixement a escala catalana. A finals del 2021, l'oli d'arbequina de Cal Portalé ja
va ser seleccionat com un dels millors del Principat en la primera edició dels premis
Barcelona Catalunya Selecció.
Altres notícies que et poden interessar
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi