Dimarts, 17 de setembre de 2024
medi natural

Torna la brama del cérvol al Pallars: informació, visites, horaris i punts d'observació

Boumort, el Parc Natural de l’Alt Pirineu i la Reserva de Caça de l'Alt Pallars són els punts des d’on es pot observar un dels espectacles més impressionants de la natura

Pallars Digital Pallars | 13 de setembre de 2024 a les 09:10
Un cérvol fent un bram durant l'època de zel | Jesús-Pau Vàzquez
Com cada setembre a les portes de la tardor, el Pallars dona el tret de sortida a una nova temporada de la brama del cérvol. Espais com el Parc Natural de l'Alt Pirineu, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i especialment les reserves de caça de Boumort i de l'Alt Pallars, esdevenen punts des d'on observar un dels espectacles més impressionants de la natura.

Entre els mesos de setembre i octubre, època de zel dels cérvols, els mascles emeten un so greu i potent, conegut com la brama, per marcar territori i atreure les femelles. Aquesta banda sonora natural, que ressona arreu del Pallars, és el senyal inequívoc del començament de la temporada d'aparellament.
 

La brama, un dels espectacles més impressionants de la natura. Foto: Pirineu Emoció


A més, els mascles marquen el territori amb secrecions glandulars i d’orina i rascant els troncs amb la cornamenta. És una època en què és fàcil observar cérvols pel bosc, mentre que el moment òptim per sentir bramar els animals és a primeres hores del dia (quan despunta el sol) o al capvespre.

Per ser el més respectuós possible, però, és bàsic seguir una sèrie de consells, com mantenir-se en silenci, ja que l’oïda és el sentit que tenen més desenvolupat aquests animals. Per això cal evitar fer sorolls. També cal respectar les distàncies, donat que per la seguretat de l’animal i la dels observadors, cal evitar apropar-se als cérvols durant l’època de la brama.

 

Els cérvols són animals salvatges i el seu comportament és imprevisible. Una distància mínima d’uns 50 metres s’hauria de preservar sempre. També es recomana anar acompanyat d’un guia, perquè per gaudir al màxim de l’experiència val la pena contractar experts que coneguin el territori. I també és necessari portar prismàtics i així poder observar els cérvols amb comoditat des de la distància.

Aquest fenomen natural i cíclic ha esdevingut des de fa anys en un gran atractiu turístic del Pallars per als amants de la natura i la fauna i cada any són més els que la descobreixen.
 

Brama del cérvol al Parc Natural de l'Alt Pirineu i a la Reserva de Nacional de Caça de l'Alt Pallars

Al Parc Natural de l'Alt Pirineu i a la Reserva de Nacional de Caça de l'Alt Pallars s'han habilitat tres punts d'observació gratuïts a les Ares, Alós d'Isil i Cerbi, que estaran oberts en cap de setmana des del 14 de setembre fins al 13 d'octubre. Els punts d'observació disposaran d'informadors i material òptic des de trenc d'alba fins a les 11h i de 17h fins que es faci fosc.
 
Així mateix, els guies intèrprets acreditats del Parc Natural de l'Alt Pirineu us poden acompanyar, de manera exclusiva i en grups reduïts, per viure l'experiència amb intensitat i seguretat. En aquest lloc web es poden consultar les empreses acreditades. Un servei de vigilància vetllarà perquè no s'hi realitzin activitats guiades d'observació de brama sense autorització.

 

Brama del cérvol a la Reserva Nacional de Caça de Boumort

La Reserva Nacional de Caça de Boumort és una altra de les zones on es pot gaudir de la brama del cérvol. Aquest any, com a novetat, a més del punt d'informació que hi al Mirador de Fites, se n'afegeix un altre al centre de la Pessonada.

El punt del Mirador de Fites estarà obert els dies 14, 15, 21, 22, 23, 24, 28 i 29 de setembre i 5, 6, 12, 13, 19 i 20 d'octubre. L'horari d'atenció al públic en aquest punt durant el mes de setembre serà de les 8h a les 20h, excepte els dies 15 i 24 de setembre, en què estarà obert de 8h a 14h. A l'octubre també estarà obert de 8h a 20h, menys el dia 20, en què l'horari d'atenció al públic serà de 8h a 14h. L'accés és lliure i gratuït.

El nou punt del centre de la Pessonada obert des del mes d'agost estarà actiu fins a finals d'octubre. Aquest nou punt d'informació, promogut pel Departament d'Agricultura i l'Ajuntament de Conca de Dalt, s'ubica a l'edifici de l'antic estudi de la Pessonada, rehabilitat l'any 2022 pel Consell Comarcal del Pallars Jussà i l'Ajuntament de Conca de Dalt gràcies al fons FEDER.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació