Més de
7.500 ovelles han passat l'estiu a les muntanyes de la
Vall d'Àssua amb tres ramades; la de
Llessui,
Seurí i
Caregue. A Llessui, aquest dissabte ja van triar la ramada de prop de 4.500 ovelles, i una dotzena de ramaders van separar els animals amb l'ajuda d'una mànega i la marca que cada animal porta a l'esquena.
A Seurí ho han fet aquest dilluns, i s'han separat unes 3.000 ovelles de vuit ramaders amb
ganxo. Els ramaders tanquen totes les ovelles a dins d'una pleta i amb aquesta eina les agafen i separen. Es tracta d'una
feina molt manual que fa dècades que es realitza de la mateixa manera.
Un pastor de la muntanya de Seurí triant les ovelles amb ganxo Foto: M. Lluvich / ACN
Els ramats pugen a la muntanya a principis de juliol i baixen a finals de setembre, abans que els agafi el
fred i comencin a criar a la muntanya. Enguany, el temps ha estat bo segons els ramaders: va ploure en el moment oportú perquè es pogués fer
herba a la muntanya i les ovelles no patissin gana.
Tots els pastors pugen els ramats el mateix dia i els entreguen a un únic
pastor que els guarda durant tres mesos. Igualment, fan baixar les ovelles el mateix dia unides en un sol ramat, que caldrà tornar a separar. Des de fa trenta anys, la tria a Llessui en un lloc conegut com el
triador, un
passadís de fusta amb diferents portes que porten a un tancat. Tants tancats com ramats. Cada pastor obre la seva porta quan una de les seves ovelles, que coneix per la marca que porta a l'esquena, passa pel passadís.
Un ramader triant les ovelles al triador de la muntanya de Llessui. Foto: M. Lluvich / ACN
Una vegada separades les ovelles de cada pastor a cada pleta o tancat, arriba l'hora de contar-les per comprovar que hi són totes i no se n'ha perdut cap. Una a una els pastors les fan tornar a sortir i les van numerant i quan són totes a fora arriba el moment de desfer el camí que van fer al juny per tornar cap a casa.
Altres notícies que et poden interessar
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi