El molí de la
Vall de Barcedana, al terme munciipal de Gavet de la Conca, va començar el passat 30 de setembre la campanya de l'oli. Es tracta d'un fet inèdit al
Pallars Jussà, ja que normalment la collita i la molta de les olives s'iniciaven a mitjan de novembre, però enguany
la sequera ha fet avançar el procés un mes i mig.
El
canvi climàtic és el principal responsable d'aquesta precocitat, i la falta de
pluges ha obligat els agricultors de la comarca a recollir els fruits com més aviat millor perquè l'oliva no mori. No obstant això, els
avenços tecnològics han permès que el procés de molta també s'hagi pogut realitzar amb més antelació.
L'avenç en maquinària ha permès assumir la precocitat de la collita. Foto: Ivan Caelles
Així ho assevera
Ivan Caelles, responsable del molí de l'oli de la Vall de Barcedana. L'equipament va remodelar la seva
maquinària fa dos anys, fet que ha possibilitat moldre les olives més aviat i de manera molt més ràpida. En aquest sentit, ja estan elaborant un
oli d'oliva verge extra en verd molt primerenc.
Segons Caelles, el fet que sigui verd implica un major contingut de
polifenols en l'oli. Es tracta d'un component que és un
gran antioxidant, i alhora s'ha revelat com un "bo" per
prevenir el càncer. A més, l'oli obtingut enguany de manera tant precoç es considera
premium, i és d'una
varietat pallaresa catalogada i registrada, i anomenada
Negral.
Altres notícies que et poden interessar
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi