Diumenge, 24 de novembre de 2024
contingut patrocinat

Èxit de participació a la jornada «Transició energètica, motor de canvi al Pirineu» de PallarsActiu

Es va debatre sobre els reptes i les oportunitats de la transició energètica a l'Alt Pirineu, així com de la interacció del nou model energètic amb el paisatge

Redacció Pallars | 6 d'octubre de 2023 a les 08:22
Imatge de l'acte celebrat a l'Epicentre de Tremp | PallarsActiu
PallarsActiu, juntament amb el Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya i Km0 Energy han organitzat la jornada La transició energètica, motor de canvi al Pirineu amb l'objectiu de debatre sobre els reptes i les oportunitats que genera la transició energètica en el territori del Pirineu i l'Alt Pirineu, així com de la interacció del nou model energètic amb el paisatge. També ha estat espai de presentació de projectes energètics que s'han dut a terme en les mateixes comarques pirinenques.

A la jornada, que ha reunit una vuitantena d'assistents, hi han participat alguns dels principals representants institucionals de la zona, com ara el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Ramon Jordana, o la segona Tinenta d'Alcalde i Regidora de Tecnologia, Societat de la informació i Comunicació de l'Ajuntament de Tremp, Alba Moré; i també Roser Bombardó, directora general de Polítiques de Muntanya i del Litoral; i Carlos Rabaneda, membre del Consell d’Administració de PallarsActiu. 

La jornada va començar amb una ponència inaugural per part d'Ivan Caelles, CEO de l’oli ERM i oliBa Green Beer, que va ressaltar la importància de vetllar per un model autosuficient amb alternatives d’aprofitament de la terra i l’enfortiment de la resiliència en el tractament de les seves oliveres. 

Tot seguit, es va donar pas a la primera taula rodona programada, en què es va debatre sobre l’impacte de la transició energètica des d’un punt de vista social, amb les oportunitats i reptes que comporta. S’hi va insistir en treballar un pla d’acció in situ de l’Estratègia Pirineu: “Un Pirineu compromès amb les energies renovables” impulsada pel Departament de Territori.

A banda, des de l’OTE Cerdanya es remarca el fet d’emmirallar-se en accions d’èxit per adaptar-nos a la crisi climàtica com a una unitat d’acció. Des del punt de vista empresarial, el Grup Sebastia exposa que s’hi compta amb una gran qualitat en el procés d’extracció i transformació de fusta pallaresa en termes estructurals i, a banda, es planteja l’èxit en les pràctiques de geotèrmia de la Cooperativa de productors de pomes de Muntal. 

L’essencialitat de l’auto-abastiment i l’autosuficiència van ser els punts crítics d’aquest primer debat. 

La segona taula rodona, des del punt de vista de la interacció del nou model energètic amb el paisatge, s’hi va contemplar la massificació de parcs solars a la Conca de Tremp. Es va rebatre que no existeix amenaça d’aquest nou model energètic sinó una compatibilitat amb l’aprofitament agrícola i ramader. 

Per concloure, hi ha hagut un espai per a la presentació de projectes energètics realitzats a les comarques pirinenques, que ha estat moderat pel mateix gerent del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya, Francesc Ribera. En aquest últim espai, hi han participat membres del CEEC, com l'empresa Peusa Energia, mitjançant el Responsable de l'Àrea de Generació i Noves tecnologies, Jordi Duat; Sorigué, amb la presència d'Oscar Ribas, Delegat d’Energia Nord-Est; Marc Vives, propietari de Lo Cel de Toló, turisme rural amb autonomia energètica amb el propòsit de tancar el cicle o Joan Cereza, tècnic en gestió forestal amb actuacions planificades d’aprofitament de la massa forestal. 

Aquesta ha estat la tercera trobada coorganitzada per PallarsActiu en matèria d’energia, precedida de Concepte de transició energètica i els tipus de fonts renovables i Parlem de sobirania energètica al Pallars: les comunitats energètiques.


AMB EL SUPORT DE

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació