Dijous, 21 de novembre de 2024

El Pirineu té futur

Article d'opinió de Montserrat Fornells Solé, diputada al Parlament de Catalunya

Opinió Pallars | 13 d'octubre de 2023 a les 11:25
Imatge de les Jornades per a l'Excel·lència celebrades enguany | Jornades per a l'Excel·lència
Senyor director,

El passat 6 i 7 d’octubre, a Esterri d’Àneu, es van celebrar les 10es Jornades per a l’Excel·lència, sota el lema Quin futur volem per al Pirineu?.

Vaig assistir-hi els dos dies, on van tenir lloc diferents intervencions i taules de col·loqui sobre diferents àmbits amb experts i ponents de molt nivell que van debatre sobre el present i futur del Pirineu i respecte les estratègies per un desenvolupament sostenible als territoris de muntanya.

El Pirineu representa un 2% de la població de Catalunya, amb una superfície del prop del 28% del país.

Certament, la radiografia de la situació actual al Pirineu i la seva evolució els darrers anys no són massa bones. En podem extreure una despoblació evident, un envelliment de la seva població i un empobriment de la seva economia (de l’evolució del seu PIB dels últims anys respecte el del conjunt del país).

El professor Oriol Amat ens va fer una anàlisis d’aquesta radiografia, a la vegada que ens va remarcar les oportunitats, debilitats, fortalesa i amenaça que té el Pirineu. Algunes de les debilitats són: el dèficit de les comunicacions (carreteres, transport públic o les connexions digitals), la manca d’habitatge, la dificultat de trobar personal qualificat, el turisme estacional o bé la burocràcia. Pel que fa a les oportunitats, ens va destacar la importància de la col·laboració públic-privada per a millorar les debilitats (com les comunicacions o l’habitatge) i fer-ho en un creixement sostenible. Ens va destacar com principal fortalesa que el Pirineu és un paradís i com a principal amenaça el fet que no executem tot el que s’ha de fer per revertir la situació actual. Que és necessari posar fil a l’agulla per abordar el futur del Pirineu i implementar totes aquelles accions que són necessàries pel seu futur (moltes d’aquestes tractades i exposades al llarg dels dos dies de les Jornades per part dels diferents ponents que hi van participar).

Des del Govern de la Generalitat, treballant-ho amb diferents agents del territori, s’ha elaborat l’Estratègia del Pirineu (on el sr. Joan Masferrer, Director General d’Estratègia Territorial, ens la va explicar durant les Jornades). 

L’Estratègia del Pirineu té la missió de generar oportunitats per a les persones que viuen i treballen al Pirineu i contribuir a un futur sostenible i pròsper. Amb els objectius d’una visió pirinenca de les polítiques públiques, garantir l’arrelament de la població al territori, aprofitar el valor i les singularitats territorials del Pirineu i generar oportunitats econòmiques.

Aquesta Estratègia del Pirineu s’estructura en 8 eixos diferents d’actuació: l’Habitatge coma a eina clau per l’arrelament al Pirineu (desenvolupant Plans d’Habitatge i Oficines d’Habitatges, aconseguint oferta d’habitatges a preus assequibles); el Coneixement, amb especialització formativa i universitària específica pel Pirineu; la Gestió Forestal Sostenible, amb la fusta com a recurs, sobretot com a material de construcció; un Model propi de mobilitat i transport en que calen millores viàries i ferroviàries, transport a demanda, sistemes integrats de transport públic i garantir el transport escolar; la Innovació i qualitat en la producció agroalimentària, vetllar per relleu generacional de les explotacions i potenciar els productes locals de qualitat; el Turisme integral, regeneratiu i sostenible (Turisme 365, desestacionalitzat); l’Esport com a element generador de valors i oportunitats, amb la potencialització i suport a l’esport pirinenc i amb les Energies renovables, abordant-lo com un acompanyament als ens locals i aprofitant les energies pròpies del Pirineu.

Tota aquesta Estratègia del Pirineu, s’ha d’implementar a partir del Pla d’Acció 2024-2030 que ara s’està redactant entre els diferents Departaments de la Generalitat i que s’acabarà de definir de la mà del territori a finals d’any.

Altres temes en què també treballa el Govern és en aprovar una nova Llei de Muntanya i l’Estatut del Municipi Rural, així com la implementació de les mesures de l’Agenda Rural; eines i accions que han d’ajudar i facilitar als municipis i veïns/es del Pirineu a gestionar les seves necessitats i tirar endavant els diferents reptes del territori.

Durant les Jornades per a l’Excel·lència, es van dur a terme diferents taules rodones molt interessants sobre com reinventar-se, com retenir el talent, sobre el canvi climàtic i sostenibilitat, el futur del sector primari, el paper dels centres educatius, dels Joves i de la importància de la marca Pirineu.

És evident que el Pirineu té molts reptes i oportunitats. Tenim tot l’anàlisi fet de la situació i sobre quins àmbits hem de posar-hi més incidència. Cal que centrem tots els esforços en implementar totes aquelles accions que són necessàries per abordar. Cal que tot el país sigui conscient que és l’hora d’una aposta clara, forta i precisa per garantir el futur del Pirineu. Cal equitat territorial, treballar per la Catalunya sencera, perquè es visqui on es visqui hi hagi igualtat d’oportunitats i, per tant, és més necessari que mai adequar les diferents polítiques púbiques a les necessitats de cada territori.

No tinc cap dubte de les potencialitats del Pirineu i la seva gent (i tal com es va destacar a les Jornades, cal que la gent del Pirineu també s’ho cregui d’aquestes potencialitats i capacitats), dels diferents projectes potents que hi ha per tirar endavant i estic segura que totes les Administracions Públiques i de forma transversal, posaran totes les eines i recursos necessaris per implementar els diferents projectes transformadors i així fer del Pirineu un territori ple d’oportunitats, viu i equilibrat.

El Pirineu té futur. Fem-ho possible, fem-ho realitat!

Montserrat Fornells Solé
Diputada al Parlament de Catalunya
 
 Avís:
Els continguts publicats a la secció del lector Dis la teva! no necessàriament s’adiuen a la línia editorial de Pallars Digital. Aquest mitjà no es fa responsable de les opinions que aquí s’hi expressen.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació