Divendres, 22 de novembre de 2024
ramaderia

Impulsen unes jornades sobre el passat, el present i el futur dels animals de peu rodó

Arrencaran aquest dissabte a Esterri d'Àneu i seguiran a Salàs de Pallars en el marc de les respectives fires ramaderes

Pallars Digital Pallars | 17 d'octubre de 2023 a les 10:00
La iniciativa vol posar sobre la taula els actuals reptes del sector | Martí Urgell
Esterri d'Àneu donarà aquest dissabte 21 d'octubre el tret de sortida de les primeres Jornades de Bestiar de Peu Rodó. Es tracta d'una iniciativa que vol aprofundir en l'impacte que han tingut els èquids (cavalls i ases) en les societats humanes al llarg del temps, i posar sobre la taula els actuals reptes del sector, especialment en relació amb la preservació de les races autòctones, la pèrdua de diversitat genètica i la viabilitat econòmica de la seua cria.

Durant les jornades, ramaders, veterinaris i experts del món acadèmic compartiran un programa descentralitzat, que es desenvoluparà en diversos municipis "fortament relacionats amb la cria i maneig del bestiar de peu rodó", segons els organitzadors. Així, després d'Esterri d'Àneu, la següent parada serà Salàs de Pallars, precisament en el marc de la commemoració de la seva fira ramadera, el cap de setmana de l'11 i 12 de novembre.
 
Posteriorment, les jornades faran parada a Bellver de Cerdanya i Puigcerdà. Una elecció que per als organitzadors "no és casual" i té "una vocació reivindicativa pel que fa al món rural i les fires ramaderes com a punts clau de transferència de coneixements", subratllen. Les sessions s'emmarquen en el projecte de recerca CENTAURO - PID2020-113369RJ-100, liderat pel Grup d'Investigació Prehistòrica (GIP) de la UdL.

La investigadora del grup Ariadna Nieto Espinet destaca que "les races autòctones d'èquids actuals són el resultat de segles de coexistència i selecció genètica, que han donat lloc a espècimens més eficients i millor adaptats als nostres paisatges mediterranis. Aquest és un patrimoni biològic i cultural de valor incalculable que no podem deixar perdre", subratlla.

 Consulta el programa sencer de les Jornades Bestiar de Peu Rodó

Així mateix, afegeix que "la rellevància socioeconòmica que han tingut els èquids fins a mitjan segle XX, contribuint al desenvolupament rural, la fixació de la població al territori i la conservació de la biodiversitat i del patrimoni genètic, contrasta amb la seua situació actual en tota Europa, en què la diversitat i continuïtat de moltes races estan amenaçades per l'abandó de la seua explotació".

En aquest sentit, les Jornades de Bestiar de Peu Rodó pretenen ser una plataforma que promogui la presa de decisions informada en la planificació i estratègies futures sobre la gestió i usos de les races autòctones ramaderes a Catalunya; aportant recomanacions per afavorir la seua recuperació i preservació. La fita és sensibilitzar a les institucions i la ciutadania sobre el valor biològic, sociocultural, econòmic i ambiental dels èquids.
 
Per abordar aquest futur, el programa planteja un enfocament multidisciplinari que permetrà abordar la temàtica des de diferents línies de recerca i coneixement tan diverses com l'arqueologia, la història, la veterinària, l'etnografia, la producció animal i l'agronomia. El programa inclou conferències, debats, comunicacions i activitats pràctiques, com ara una demostració de tracció animal moderna a Salàs de Pallars.

La iniciativa està impulsada per la Universitat de Lleida (UdL), l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), l'Associació Catalana de Tracció Animal (ACTA), l'Ajuntament de Salàs de Pallars i l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació