Recuperar algunes tradicions és vital per al futur d'una terra. Aquesta és una idea que els socis del
Molí d'Oli de la Vall de Barcedana tenen molt clara. Per això, el passat cap de setmana van celebrar la
1a Festa de la suca. Es tracta d'una celebració molt arrelada al
Pallars, sobretot en aquesta zona del municipi de Gavet de la Conca, i que s'emmarca dins del procés de producció de l'oli.
La
suca consisteix en provar els
primers olis que es produeixen al molí sucant-hi
pa torrat. El seu responsable,
Ivan Caelles, explica que al de la Vall de Barcedana sempre s'ha fet, ja que a l'equipament tenen llar de foc, i hi poden torrar pa. Els olis que es proven són els més
intensos, amargs i picants, i és una oportunitat perquè els amics i familiars dels productors puguin fer el primer tast.
La «suca» consisteix en provar els primers olis de la temporada sucant-hi pa torrat. Foto: Jordi Ubach
"És una tradició que
portem a la sang", reivindica Caelles. Alhora, és una manera de "fer-ho públic i compartir-ho amb els diferents productors de la comarca perquè la coneguin", afirma. Després de l'èxit d'aquesta primera edició, que dissabte va reunir unes quantes dotzenes de persones,
la idea és fer la suca cada any.
Durant la primera festa de la
suca, a més, també es va rendir homenatge a
Sergi Arnal, que fins ara era el moliner de l'equipament. Ara bé, no és que hagi marxat, sinó que ha ascendit a una categoria superior, la de
mestre d'almàssera. Arnal, doncs, s'encarrega d'adaptar el procés de moltura en funció de les olives que rep per tal de treure'n el màxim d'excel·lència.
Sergi Arnal va ser homenatjat durant la festa. Foto: Jordi Ubach
Un molí de referència al Pallars i el Pirineu
Des de la seva remodelació l'any 2021, el Molí d'Oli de la Vall de Barcedana s'ha convertit en referent al Pallars i el Pirineu. El motiu és la maquinària amb tecnologia punta italiana que s'hi va instal·lar gràcies a ajuts europeus i a la iniciativa dels productor oleícoles de la zona. Una novetat que fa que tant l'aroma com el gust del fruit quedi retingut en l'oli. Aquest permet, assegura Ivan Caelles, "aconseguir
olis més prèmium, i que
molts productors vinguin aquí a buscar aquesta qualitat que altres molins no ofereixen".
Precisament, la innovació tecnològica i qualitativa ha ampliat el radi de clients en els darrers anys. Fins ara només provenien del Pallars Jussà, però actualment ja comencen a venir productors del nord de
la Noguera, i fins i tot de l'
Alt Urgell,
Mequinensa o l'
Aragó. La majoria, però, continuen sent de la comarca.
Altres notícies que et poden interessar
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi