Dijous, 4 de juliol de 2024

Una trentena de ramaders es donen cita al Centre de Testatge de Bonrepòs

La jornada de portes obertes serveix per conèixer els resultats dels vedells que els ramaders han aportat al Centre

Pallars Digital 28 de març de 2014 a les 16:52
El passat dijous va tenir lloc una nova jornada de portes obertes del Centre de Testatge de la vaca bruna dels Pirineus, organitzada per la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus (FEBRUPI). Prop d'una trentena de ramaders de tot el Pirineu es van donar cita a primera hora del matí a la Finca de Bon Repòs, un equipament de titularitat de la Diputació de Lleida, situat al terme municipal de Gavet de la Conca. 
 
Abans que res, es va celebrar un esmorzar popular a l'edifici que acull la Casa de Colònies, on no hi va faltar de res i on els ramaders vinguts del Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, la Cerdanya, Osona, l'Alt Urgell, la Vall d'Aran, el Berguedà i el Ripollès aprofitaven per posar-se al dia i per compartir impressions i experiències sobre la jornada.
 
Amb la panxa plena, la comitiva formada majoritàriament pels ramaders i on també s'hi trobava el diputat Xavier Pont i el president de la FEBRUPI, Albert de Moner, es va desplaçar cap al Centre de Testatge. Un cop allà i amb les fitxes dels animals a la mà, els vedells anaven sortint un per un mentre el gerent de la Federació, Martí Orriols, llegia les dades de cada animal. D'aquesta manera, es van donar a conèixer els resultats dels vedells de la promoció 2013-2014, és a dir, aquells que van entrar a la tardor i que han passat l'hivern al Centre.
 
Entre els ramaders presents s'hi trobaven, per una banda, aquells que tenen els seus vedells al Centre de Testatge i que volien conèixer la puntuació que han obtingut. Per un altre costat, també s'hi podien veure ramaders que van presenciar la jornada de portes obertes amb la intenció d'adquirir algun animal. 
 
El Centre de Testatge, que promou la FEBRUPI, acull vedells mascles per a la selecció dels millors reproductors, els quals es destinen a subhasta. Els ramaders hi aporten aquells exemplars que creuen que tenen bones aptituds per ser futurs pares. La Federació s'encarrega de fer una sèrie de proves als animals, que van des de l'aptitud seminal al pes -se'ls pesa cada quinze dies- o si tenen el gen de la hipertròfia muscular. 
 
A tots els vedells se'ls dóna la mateixa alimentació, i això fa que es pugui analitzar amb exactitud com es desenvolupa cadascun dels exemplars. La capacitat del centre és de 24 vedells, d'edats compreses entre els 6 mesos i 1 any. 
 
La Finca de Bon Repòs
 
La Finca del Bon Repòs, amb les seves construccions i instal·lacions, és propietat de la Diputació de Lleida, la qual té cedit el seu ús a la FEBRUPI.
 
Un dels objectius de la Diputació de Lleida és el d´aprofitar i potenciar els propis recursos, bé siguin humans o materials. La finca de Bonrepòs, situada al terme municipal de Gavet de la Conca (Pallars Jussà) i amb una extensió aproximada de 420 ha, és un exemple d´aquesta voluntat.
 
La posada en funcionament l'any 2003 del Centre d'Estudi de la Vaca Bruna, únic d'aquestes característiques a Catalunya, ha contribuït a mantenir i millorar la raça bruna, única als Pirineus. L'objectiu és evitar-ne la desaparició, defensar-la davant altres races forànies, aconseguir una millor promoció comercial i fer encreuaments industrials i pràctiques d'inseminació i formació per als productors.
 
Pel que fa a la resta de la finca, cal remarcar que en un primer moment s´usava agrícolament amb conreus de patates (que es varen anar abandonant) i actualment es dedica a l´explotació agrícola amb superfícies de cereals i farratges.
 
La finca disposa també del Centre Casal de Colònies 'Bon Repòs', la masia habilitada com a habitatge dels encarregats de la finca i el Santuari de la Verge de "Bon Repòs", on se celebra una festa religioso-popular cada any.
 
La tasca de la FEBRUPI
 
La Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus (FEBRUPI) es va constituir el 1990 i té com a finalitats principals el foment de la millora genètica de la raça Bruna dels Pirineus i la seva promoció, així com la coordinació de les associacions locals i comarcals per a la millora de la raça. 
 
El seu president, Albert de Moner, explica que actualment són ja més de 300 els ramaders de tot el Pirineu que s'acullen a la FEBRUPI, una xifra que ha anat creixent cada any. Segons de Moner, el fet de portar un vedell al Centre de Testatge aporta beneficis al ramader pel que fa al control de l'animal i a la seva reputació, sempre que els resultats siguin satisfactoris. 
 
La vaca bruna: orígen i història
 
L'origen de la vaca Bruna dels Pirineus es situa a les comarques de la Vall d'Aran, Pallars Sobirà, Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça, a la província de Lleida. Prové d'una antiga fusió entre la vaca autòctona catalana i bovins de raça 'Parda Alpina' procedents de Suïssa. Es postula que la vaca autòctona existent en els Pirineus era un ecotipus de la Pirenaica. 
 
Aquests animals autòctons van rebre la influència repetida de la Parda Alpina des de finals del segle passat. Les primeres fonts escrites que parlen d'importacions de vaques suïsses daten del 1922, però es tenen evidencies que al voltant del 1880 es van fer les primeres importacions, probablement a la Vall d'Aran.
 
Inicialment va ser una vaca d'aptitud triple: carn, llet i treball. Més endavant es va convertir en una raça d'aptitud mixta, carn-llet, i en l'actualitat s'ha especialitzat en la producció de carn.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Etiquetes:
Arxiu, Bonrepòs