Divendres, 22 de novembre de 2024
llengua catalana

«Aneuenc», entre les noves paraules incloses al Diccionari de la llengua catalana

La Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans ha actualitzat el glossari amb 30 articles nous i 278 modificacions o ampliacions

Pallars Digital Valls d'Àneu | 28 de novembre de 2023 a les 09:35
Imatge de la presentació de les noves paraules del 2023 | IEC
La Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha actualitzat aquest 2023 el Diccionari de la llengua catalana de l’IEC (DIEC) amb 30 articles nous i 278 modificacions o ampliacions. 18 d’aquests articles ja s’havien aprovat i fet públics al juny, i ara se n’han afegit 12 més.

Una d'aquestes noves paraules té relació amb el Pallars, i en concret, amb les Valls d'Àneu i els seus veïns. L'IEC ha incorporat al diccionari el gentilici aneuenc, que tot i que el seu ús ja era habitual, ara ja es pot considerar normatiu. El diccionari el descriu com "relatiu o pertanyent a les Valls d’Àneu o als seus habitants".


A banda d'aneuenc, entren al diccionari 11 gentilicis més derivats de noms de comarques dels territoris de llengua catalana. Entre aquests, hi figuren anoienc, franjolí, garrafenc, lluçanès, maresmenc, montsianenc, noguerenc, pitiús, saforenc, segrianenc i terraltenc.

Entre la resta de paraules que s’han incorporat aquest 2023, en destaquen algunes d’ús ja molt comú, com donassa, edatisme, gentrificació, hacker, betlem i l’adjectiu tarat -ada. Una altra de les paraules que s’afegeix a la versió en línia del DIEC és birra, elegida neologisme de l’any el 2022.
 

Prop de 300 modificacions

A banda de les 30 incorporacions noves al diccionari, també s’han ampliat o modificat 278 articles. Les modificacions inclouen addicions, esmenes i supressions que poden afectar qualsevol informació de l’entrada de diccionari, com pot ser la categoria gramatical, els exemples, la informació morfològica, les locucions o les definicions.

Per exemple, a la definició de carpeta s’hi incorpora "Conjunt de fitxers informàtics agrupats sota un mateix nom", i a l’entrada de col·locar s’hi afegeix l’efecte que produeix en algú una droga, l’alcohol o una altra substància. També s’amplia l’article del substantiu basca, que ara inclou una nova accepció amb el significat de xafogor.

Es modifiquen, també, les definicions de marit i muller, que deixen de marcar el gènere de la parella. Així, el marit passa a ser un "Home casat respecte al seu cònjuge", i la muller és la "Dona casada respecte al seu cònjuge".
 

La referència normativa del lèxic català

La segona edició del DIEC, que és l’obra de referència normativa pel que fa al lèxic de la llengua catalana, es va publicar el 2007. Des de llavors ha estat objecte de diverses modificacions que s’han aplicat a la versió en línia. Des del 2020 aquestes revisions es fan dues vegades l’any

 Consulta totes les novetats que s'incorporen al DIEC 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació