La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i la directora general de Patrimoni Cultural, Sònia Hernàndez. Foto: Arnau Pascual
Has visitat algun cop el conjunt rupestre de la Roca dels Moros, a El Cogul? I la Cartoixa d’Escaladei, el conjunt monumental de la Vall de Boí, el Castell de Miravet o Sant Pere de Rodes? Saps quines petites històries s’amaguen darrere d’aquests grans monuments? I sobretot: saps que parlen de tu?
El Departament de Cultura ha presentat un nou projecte perquè tothom tingui accés al patrimoni, i perquè aquest sigui més comprensible per a tots els públics. “Els ulls de la història. Una mirada immersiva sobre el patrimoni català” et farà veure els llocs de sempre com mai no els has vist. Podràs entendre què és allò que estàs veient, per què és important, a quina època va passar i què passava a Catalunya en aquell moment.
Amb l’arribada de la consellera Natàlia Garriga, al Departament de Cultura s’està apostant de forma ferma i decidida per fer la cultura oberta i molt inclusiva: “Volem que absolutament tothom tingui accés a totes les disciplines culturals: als equipaments, a la llengua, a la cultura popular, a l’audiovisual, i també volem que tothom tingui accés al patrimoni de Catalunya”, va dir la consellera a la presentació del projecte al Palau Moja.
“El cas més paradigmàtic d’aquesta voluntat política és la Llei de Drets Culturals en la que estem treballant”, va subratllar Garriga. I així és: cal trencar les barreres invisibles que de vegades té la cultura, i que fa que hi hagi persones del nostre país que, per exemple, no hagin visitat mai monuments increïbles que tenim ben a prop, o que els hagin visitat un cop, i ja no hi hagin tornat més.
Però com es farà? A través d’una maleta plena d’ulleres 3D que voltarà per les escoles de Catalunya; de tot de propostes immersives als monuments mateixos, i d’un nou espai al Palau Moja que ens explicarà la història del país on som. L’objectiu? Portar el patrimoni cultural a tots els racons de Catalunya, des dels escenaris monumentals, a les aules i a les Rambles de Barcelona.
“Els ulls de la història”, també a les escoles
Amb el projecte “Els ulls de la història”, nens i nenes viuran, a l’escola, una experiència totalment innovadora i compartida en el metavers. Els monuments entraran directament dins de l’aula amb maletes pedagògiques amb ulleres de realitat virtual. Aquesta transformació digital també s’implementarà als monuments del territori amb nous relats, petites històries, noves museografies i noves experiències que faran que la ciutadania se senti interpel·lada.
Perquè no s’entén la cultura si no és per a tothom. Amb la realitat virtual podràs entrar a dins de monuments increïbles i descobrir tots els seus secrets, des d'allà on siguis. Perquè el puguis sentir, perquè el puguis viure, perquè el puguis mirar. Perquè els teus ulls, són els ulls de la història.
IMPULSA:
AMB EL SUPORT DE:
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi