La Fundació ”la Caixa” ha celebrat a Barcelona un acte de lliurament d’ajuts a 33 projectes de recerca en biomedicina i salut que es portaran a terme en centres de recerca, hospitals i universitats d’Espanya i Portugal. Es tracta de projectes seleccionats en el marc de la convocatòria CaixaResearch d’Investigació en Salut 2023, que té com a objectiu impulsar la recerca biomèdica d’excel·lència amb gran impacte social en investigació bàsica, clínica i translacional.
La convocatòria, a la qual aquest any s’han presentat 493 propostes, està especialment dirigida a l’abordatge de reptes de salut, com les malalties infeccioses (àmbit del qual s’han escollit 8 projectes), les neurociències (7), les malalties cardiovasculars i metabòliques relacionades (7) i l’oncologia (6). D’altra banda, s’han premiat 5 iniciatives més que desenvoluparan tecnologies facilitadores en algun d’aquests camps.
Enguany, s'ha seleccionat un projecte que compta amb una important participació lleidatana. La investigadora
Estela Area Gomez, del Centro de Investigaciones Biológicas Margarita Salas (CIB-CSIC) lidera un projecte que ha rebut 500.000 euros de la Fundació ”la Caixa” en col·laboració amb la Fundación Luzón. El projecte es duu a terme en consorci amb
Manuel Portero-Otin, de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida-UdL);
Carmen Paradas, de l’Instituto de Biomedicina de Sevilla - Hospital Universitario Virgen del Rocío, i
Aurora Gómez Durán, del CiMUS de la Universidade de Santiago de Compostela. Junts, volen analitzar i monitoritzar les alteracions metabòliques que es produeixen en les membranes del
reticle endoplasmàtic per conèixer quin paper exerceixen aquestes alteracions en l'aparició de l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA), una malaltia neurodegenerativa que afecta les neurones motores i de la qual cada any es diagnostiquen entre 1,5 i 2 nous casos per cada 100.000 habitants a tot el món.
Diversos estudis previs han relacionat amb l’aparició d’aquesta patologia certs defectes metabòlics, com la desregulació del nivell de lípids en sang i la resistència a la insulina, tot i que de moment no s’acaben de comprendre bé les causes i les conseqüències d’aquestes alteracions i com contribueixen a la fallida de la funció motora.
Estudis previs portats a terme per l’equip del projecte han demostrat que les alteracions metabòliques en les neurones motores de pacients amb ELA, des dels estadis presimptomàtics fins a l’aparició dels primers símptomes de la malaltia, tenen lloc en el citoplasma de la cèl·lula, a una regió anomenada
reticle endoplasmàtic, que duu a terme diferents funcions cel·lulars, i en concret a les membranes del reticle endoplasmàtic associades a les mitocòndries. De fet, la regulació del metabolisme dels greixos tenen lloc en aquestes membranes del reticle endoplasmàtic.
En el present projecte, els investigadors analitzaran i monitoraran aquestes alteracions metabòliques que es produeixen a les membranes del reticle endoplasmàtic, tant en models animals com en cèl·lules humanes i en mostres de sang procedents de pacients amb ELA. L’objectiu és dilucidar quin paper tenen aquestes alteracions del funcionament de les membranes del reticle endoplasmàtic en l’aparició de la malaltia. El coneixement generat obrirà les portes a la possibilitat de trobar noves dianes terapèutiques potencials.
Un suport enfocat a resultats que milloren la vida dels pacients
El director general de la Fundació ”la Caixa”,
Antonio Vila Bertrán; el president del comitè científic de la Fundació ”la Caixa”,
Javier Solana; i el director de l'Àrea de Relacions amb Institucions de Recerca i Salut de la Fundació ”la Caixa”,
Ignasi López; han fet lliurament de les ajudes en una cerimònia que ha tingut lloc en el Museu de la Ciència Cosmocaixa.
«La recerca científica és fonamental per al progrés social i el benestar dels ciutadans. La ciència no sols ens ajuda a construir la societat del coneixement, sinó que és clau per millorar la qualitat de vida d'aquells que més ho necessiten», ha recordat
Antonio Vila Bertrán.
Per aconseguir-ho, la convocatòria CaixaResearch d’Investigació en Salut 2023 està dotada amb un total de 25,3 milions d’euros destinats a aquests projectes ―22 liderats per centres espanyols, i 11, per centres portuguesos―, que es portaran a terme durant els 3 anys vinents. Els ajuts suposen un suport econòmic de fins a 500.000 euros per a projectes presentats per una única organització d’investigació i de fins a 1 milió d’euros per a projectes presentats per consorcis d’entre 2 i 5 organitzacions d’investigació.
La iniciativa es duu a terme en col·laboració amb la Fundação para a Ciência e a Tecnologia (FCT), del Ministeri de Ciència, Tecnologia i Ensenyament Superior de Portugal, que aporta 3,7 milions d’euros per subvencionar 5 dels 11 projectes portuguesos seleccionats en aquesta edició. La convocatòria també té el suport de la Fundación Luzón, que cofinança, juntament amb la Fundació ”la Caixa”, un projecte sobre l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA)
CaixaResearch d’Investigació en Salut és una convocatòria competitiva en què participen experts internacionals de gran prestigi en els seus camps d’estudi per seleccionar els projectes de més excel·lència científica i impacte social. Des que va començar el programa el 2018, la dotació total de la convocatòria ha estat de 120,5 milions d’euros per a 171 projectes, 117 dels quals han estat liderats per equips espanyols, i 54, per grups de recerca de Portugal. Actualment, aquesta és la convocatòria filantròpica d’investigació en biomedicina i salut més important d’Espanya i Portugal.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi