Dimarts, 21 de gener de 2025
camins

Reivindiquen els camins tradicionals en la celebració a Vilamur del Dia Internacional de les Muntanyes

L'acte s'ha articulat al voltant de la visita de l'alumnat del màster al Museu de Camins de la Vall de Siarb

Pallars Digital Pallars Digital Vilamur | 12 de desembre de 2023 a les 08:30
La jornada ha estat organitzada per l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran i el Màster en Gestió d'Àrees de Muntanya | Delegació del Govern
El nucli de Vilamur ha acollit aquest dilluns la commemoració del Dia Internacional de les Muntanyes, un acte organitzat conjuntament per l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA) i el Màster en Gestió d'Àrees de Muntanya. L'acte, que ha comptat amb la participació d'unes 25 persones, s'ha articulat al voltant de la visita de l'alumnat del màster al Museu de Camins, un projecte de recuperació i divulgació de la xarxa de camins històrics de la Vall de Siarb.


L'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) ha escollit enguany la restauració dels ecosistemes de muntanya com a tema central del Dia Internacional de les Muntanyes. En aquest marc, la jornada ha posat el focus en la importància de la recuperació dels camins tradicionals per als ecosistemes.
 
El regidor de l'Ajuntament de Soriguera, Josep Lluís Piqué, ha destacat que el Dia Internacional de les Muntanyes és una jornada que cal aprofitar per "augmentar la sensibilització de la població sobre la rellevància dels ecosistemes de muntanya i insistir en la importància de dissenyar solucions i invertir recursos per construir resiliència, reduir vulnerabilitats i augmentar la capacitat de les muntanyes per adaptar-se a les amenaces diàries i als esdeveniments climàtics extrems".
 
A continuació, la responsable de l'Oficina del delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Marian Lamolla, ha posat en valor el fet que el Dia Internacional de les Muntanyes serveixi "per situar els territoris de muntanya a l'agenda política" i per recordar que "aquests territoris tenen reptes específics i ens ofereixen grans oportunitats com a país". Lamolla ha insistit que "les muntanyes són un bé públic per a tothom, no només per a les persones que vivim en els territoris de muntanya; són espais de benestar, de cura i de proveïment, espais que hem de cuidar perquè continuïn cuidant-nos".

Per la seva banda, la directora de l'IDAPA, Eva Fiter, ha subratllat també la importància d'aquesta jornada, que permet valorar "la vida a les muntanyes". En aquesta línia, ha destacat el compromís de les persones que impulsen el Museu de Camins, que donen força a aquest patrimoni recuperant-lo i donant-lo a conèixer. Fiter ha recordat també que l'IDAPA dona suport a la recuperació dels camins de muntanya des de fa més d'una dècada, a través de la Taula de Camins i amb iniciatives com l'inventari de camins.
 
Per part del Museu de Camins, la jornada ha comptat amb les intervencions del Marc Cortina i Gemma Cots. Cortina ha conduït la visita per diverses "sales" del museu; camins on l'alumnat ha pogut conèixer diferents tipus d'actuacions per a la preservació i la millora d'aquests senders històrics. Cots, per la seva banda, ha estat l'encarregada d'explicar què és el Museu de Camins, quin ha estat el seu impacte i quins són els principals reptes i oportunitats que té davant aquest projecte.


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació