Dimecres, 22 de gener de 2025

Sobre l’Agenda Rural de Catalunya

Article de Sílvia Romero, alcaldessa de Tremp i diputada al Parlament de Catalunya

Pallars | 15 de desembre de 2023 a les 10:28
Sílvia Romero, durant una intervenció al Parlament | Arxiu
Senyor director,

Els municipis rurals, de menys de 5.000 habitants, ocupen tres quartes parts del territori de Catalunya, però només hi vivim el 9,2% dels catalans. La cohesió territorial és un dels grans reptes que té el nostre país, tot i que aquesta constatació hagi tardat massa a ser reconeguda i a ser incorporada a l’agenda política. 

A Europa, les zones rurals i muntanyoses representen el 80% del territori de la Unió, una proporció similar a la nostra, tot i que hi viu el 57% de la població. El Parlament Europeu va aprovar al 2018 la resolució sobre la presa en consideració de les necessitats específiques de les zones rurals, muntanyoses i aïllades, resolució que es considera la base impulsora de la redacció d’una Agenda Rural Europea. El primer territori a agafar la idea va ser França, que va presentar la seva Agenda Rural només un any després, al 2019. De fet, en tres anys, l’Agenda rural francesa s’ha aprovat, aplicat i avaluat, i ja ha evolucionat cap a polítiques per l’equitat territorial consistents en un nombre reduït de mesures comprensibles i que aportin beneficis quotidians.

A Catalunya, els treballs per la redacció de l’Agenda Rural es van iniciar al 2020, amb l’impuls d’una Comissió Motora integrada per més de 30 entitats. El document definitiu, que inclou 892 accions, 277 de les quals són prioritàries, va ser aprovat pel Govern el 24 de maig de 2022 amb la voluntat de millorar la qualitat de vida dels habitants del món rural a través del desplegament d’accions aplegades al voltant de 7 reptes relacionats amb les persones, la transició ecològica, la mobilitat, l’agroalimentació, la gestió forestal, la dinamització econòmica i la governança. 

Aquest mes de desembre de 2023, al Parlament de Catalunya hem creat la Comissió de Seguiment del Desplegament de les actuacions de l’Agenda Rural. En aquest marc de treball, demanarem al Govern celeritat en el desplegament de les accions i les mesures de l’Agenda Rural, un desplegament que reconeixem complex per la diversitat de departaments i organismes implicats i per la transversalitat de les accions. 

Atès que entenem l’Agenda Rural com un pacte de confiança amb la ciutadania del món rural,  demanarem passar a l’acció per estar a l’alçada de les expectatives que ha creat. Alhora entenem també que l’Agenda Rural ofereix un pacte de confiança al món urbà, perquè ha d’ajudar a superar la visió tradicionalment oposada entre món urbà i el món rural per poder construir una aliança de benefici compartit. 

En definitiva, pensem que el desplegament i l’aplicació de les polítiques i mesures previstes a l’Agenda Rural de Catalunya han de permetre un desenvolupament territorial equilibrat; treballarem pel seu compliment.

Sílvia Romero Galera
Alcaldessa de Tremp i diputada al Parlament de Catalunya
 
 Avís:
Els continguts publicats a la secció del lector Dis la teva! no necessàriament s’adiuen a la línia editorial de Pallars Digital. Aquest mitjà no es fa responsable de les opinions que aquí s’hi expressen.


Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació