Divendres, 22 de novembre de 2024
fem-ho fàcil

Les notícies més destacades del 6 al 13 de desembre en Lectura Fàcil

Suplement setmanal de Pallars Digital i Alba Jussà amb el suport de la Diputació de Lleida

Pallars Digital Pallars | 14 de desembre de 2023 a les 22:32


 IMPORTANT:
Recomanem llegir les notícies de la secció Fem-ho fàcil des de l'ordinador 
perquè el format s'ajusta a les pautes de Lectura Fàcil.
En cas de fer-ho des del mòbil, cal posar-lo en format horitzontal. 
 

La transhumància és Patrimoni Immaterial de la Humanitat


Dia 11 de desembre de 2023
 

Imatge d’uns cavalls fent transhumància al Pallars. Foto: M. Lluvich / ACN


L’Organització de les Nacions Unides (Unesco) considera
la transhumància com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat

El Patrimoni Immaterial de la Humanitat és el conjunt 
de tradicions i pràctiques culturals, religioses, científiques
i històriques que la UNESCO vol conservar i protegir.
La transhumància és una pràctica ramadera
que consisteix en pujar els animals a la muntanya a l’estiu 
i baixar-los als prats del poble a l’hivern. 

És una tradició ramadera de fa milers d’anys
que ajuda a mantenir el paisatge de muntanya
i conservar les races de bestiar de la zona. 
Al Pirineu català tenim la Vaca Bruna i el Cavall Pirinenc. 

L’any passat, la Festa dels Raiers també es va declarar
Patrimoni Immaterial de la Humanitat 
i, l’any 2015, la Festa de les falles i del foc. 

 

L’Escola d’Hostaleria del Pallars estrena cuina


Dia 11 de desembre de 2023
 

inauguració de la cuina de l’Escola d’Hostaleria del Pallars. Foto: Institut Hug Roger III


L’Escola d’Hostaleria del Pallars,
que es troba a l’Institut Hug Roger III de Sort,
ha estrenat una cuina per fer les formacions.
L’esperaven des de l’any 2019.

Ana Gutiérrez, directora de l’institut, 
explica que amb la nova cuina
es podrà oferir una formació de qualitat als joves.

A més, l’escola entra al moviment Slow Food,
és a dir, s’hi serviran productes de proximitat,
de qualitat i de temporada. 

Es prioritzaran productes ecològics
i que vinguin dels ramaders i agricultors del territori.

Miquel Madrigal, professor del cicle de cuina,
explica que, amb el segell Slow Food,
es dona valor als productors de la comarca
i es transmet a l’alumnat la importància
de conèixer bé els productes i del lloc d’on venen. 

L’Escola d’hostelaria del Pallars va néixer l’any 2019.
S’hi ofereixen dos cicles que es poden cursaren 3 anys: 
el de Cuina, i el de Serveis en restauració.

Aquesta titulació prepara a l’alumnat 
perquè pugui optar a les ofertes de feina
que rep l’escola. 

Amb la inauguració de la cuina nova,
es permet a la població tastar els plats 
que l’alumnat cuina.

El restaurant està obert els dimarts i els dijous.
Cal trucar per reservar taula.

 

El Pallars ha perdut 14.000 habitants 
en els últims 100 anys


Dia 11 de desembre de 2023
 

Els municipis de color vermell són els que han perdut població. Foto: Nació


Durant els últims 100 anys,
el Pallars ha perdut gairebé 14.000 habitants. 

Tots els municipis del Pallars han perdut població
excepte els de Tremp, la Pobla de Segur,
Talarn, Espot i Esterri d’Àneu. 

La comarca del Pallars Jussà ha perdut 
prop de 7.300 persones.
Els municipis amb més pèrdua de població
són Isona i Conca Dellà, Conca de Dalt, 
la Torre de Capdella i Gavet de la Conca. 

Al Pallars Sobirà, hi ha 6.500 persones menys
que fa 100 anys enrere. 
Els municipis que han perdut més població són:
Baix Pallars, la Guingueta d’Àneu i Soriguera.     
   
 

Llavorsí inaugura una plaça dedicada
a les cosidores de poble


Dia 12 de desembre de 2023
 

L'acte ha estat presidit per l'alcalde Josep Vidal. Foto: Ajuntament de Llavorsí


Llavorsí ha inaugurat una plaça
que es diu Placeta de les cosidores,
dedicada a les dones del poble
que practicaven aquest ofici.

En especial s’ha fet un homenatge a Pepa Farrera,
que tenia un taller de costura a Casa Guillem. 

A Casa Guillem hi treballaven dones del poble,
i dones que venien de la Vall de Cardós i de la Vall Ferrera.

Hi cosien la roba i els vestits de casa
i ensenyaven l’ofici a les joves.

Moltes dones també anaven a Casa Guillem
a fer-se l’aixovar abans de casar-se.

L’aixovar és el conjunt de roba personal o de casa
que les dones aportaven al matrimoni.
A vegades era roba que elles mateixes cosien o brodaven. 
Per exemple: tovalloles, jocs de llit, mocadors.
En el món rural, els tallers de costura
eren molt més que un espai de treball.

També eren llocs segurs, 
sense les imposicions dels homes,
on les dones tenien certa llibertat 
i es podien relacionar entre elles.

En aquests tallers s’hi va crear la identitat
de la dona dins el món rural.

Les dones treballaven tant o més que els homes:
cuidaven el bestiar, feien les feines de la llar,
criaven a la canalla i mantenien els vincles socials.  

 

S’ha publicat un llibre sobre les empreses innovadores
que hi ha al Pallars


Dia 12 de desembre de 2023
 

Portada del llibre de Ramon Roca. Foto: Editorial Bresca


Ramon Roca és l’autor del llibre:
Pallars, oportunitats de negoci.

Tracta sobre el món de l’economia
i les empreses actuals a les comarques del Pallars. 

S’explica com s’organitzen, com han evolucionat
i quina activitat tenen 24 empreses del Pallars.

L’objectiu és conèixer les claus del seu èxit
i poder ajudar a noves empreses
que vulguin instal·lar-se al territori. 

El llibre recull entrevistes amb les persones empresàries.
Parlen sobre la societat, el mercat, la facturació
i la venta de productes a altres països o territoris. 

També es parla dels punts febles i es punts forts
de les comarques pallareses a l’hora
d’iniciar un projecte o d’obrir una empresa. 

Conté fotografies dels protagonistes i gràfics 
que descriuen les seves empreses.
Per exemple: on es troba, quant personal hi treballa,
quan es va fundar o  quants diners factura. 

El llibre, editat per Bresa Editorial,
ja es pot trobar a les llibreries. 

 
AMB EL SUPORT DE:

    

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació