L'
Ajuntament de Sort ha presentat aquest dilluns la nova
Sala de Desfer comarcal, enllestida durant el mes d'octubre, i que es troba annexa a l'
escorxador municipal. L'acte ha comptat amb la presència de diversos
ramaders del Pallars Sobirà, que han participat en un
debat sobre el futur
model de gestió de l'equipament.
L'objectiu de la nova sala és poder tancar el
cercle de producció ramadera i satisfer les necessitats del
sector primari de la comarca. A més, l'espai vol esdevenir un pas crucial en la promoció de la
sobirania alimentària del territori. A la presentació també hi han assistit alcaldes i alcaldesses del Pallars Sobirà, així com representants del consell comarcal.
L'esdeveniment va permetre els assistents conèixer de prop el funcionament de l'escorxador i la sala de desfer, amb una explicació detallada a càrrec d’
Arian Souza Dos Anjos, matador treballador de la
Cooperativa de Sort, actual empresa gestora de l’escorxador.
La presentació també va incloure una exposició del projecte, que té com a finalitat impulsar la
diversificació de l'activitat en el sector primari i fomentar el
retorn del valor afegit als productes, mitjançant l'ús de la nova sala de desfer. Aquesta iniciativa es basa en un
enfocament participatiu que asseguri una gestió efectiva i sostenible de les instal·lacions. Durant l'esdeveniment, es van compartir les
possibles modalitats d'ús i gestió que van sorgir durant el primer taller participatiu realitzat
durant la visita a Aragó i Navarra. A més, els assistents van tenir l'oportunitat de compartir idees, fer consultes i presentar propostes.
Entre els punts forts identificats destaquen la
proximitat del bestiar a l'escorxador i a la sala de desfer, el suport que pot representar pel sector de la
petita i mitjana pagesia, la professionalitat del matador, la possibilitat de vincular l'equipament a la formació d'oficis relacionats amb el sector carni, i l'opció d'ampliar el Registre Sanitari actual per a poder elaborar productes específics, més enllà de l’especejament.
Els pròxims passos inclouran la
prospecció a les explotacions ramaderes, la realització de
taules de treball, la definició del model i el
pla de viabilitat del negoci. Un cop tot estigui definit, es duran a terme els tràmits necessaris per posar en marxa el nou projecte.
L'alcalde del municipi,
Baldo Farré, va destacar l'èxit de l'esdeveniment amb una assistència d'aproximadament
cinquanta persones, indicant un clar interès en aquest equipament. Va fer una crida als altres ajuntaments de la comarca per fer seu aquest projecte, subratllant que
aquest servei "busca beneficiar tota la pagesia local", promocionant una
cadena de consum propera que permeti repercutir el valor afegit a la petita i mitjana pagesia, tot fomentant l'ús i el valor del consum de productes locals.
Altres notícies que et poden interessar
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi