Dimecres, 22 de gener de 2025
explosius

Els Mossos d'Esquadra han localitzat prop de 300 artefactes explosius al Pallars des del 2012

La majoria d'intervencions estan relacionades amb conflictes bèl·lics del passat, en especial de la Guerra Civil espanyola

Pallars Digital Pallars Digital Pallars | 31 de gener de 2024 a les 11:00
Imatge d'una granada de mà localitzada a la Noguera Pallaresa l'agost del 2023 | Mossos
Els Mossos d’Esquadra han localitzat prop de 300 artefactes explosius al Pallars des del 2012 relacionats amb conflictes bèl·lics. Segons el mapa interactiu fet públic aquest dimarts per la policia catalana, en 12 anys se n'han trobat un total de 283, dels quals 170 al Pallars Sobirà mentre que al Pallars Jussà se n'han intervingut 113, la majoria del període de la Guerra Civil espanyola.

Les darreres troballes van tenir lloc l'estiu passat, concretament al mes d'agost. El dia 16, els Mossos van desactivar una granada de mà localitzada per un banyista al riu Noguera Pallaresa. L'artefacte explosiu es trobava a uns 160 centímetres de fondària, al nucli Alós d'Isil (Alt Àneu). Només tres dies després, en va aparèixer un altre -també de la Guerra Civil- en una zona de pràctiques d'esports d'aventura del Noguera Pallaresa, prop de Llavorsí.
 

Mapa dels artefactes explosius trobats en cada comarca. Foto: Mossos d'Esquadra

 
El Pallars, però, no és dels territoris on s'han trobat més artefactes d'aquest tipus. Comarques com l'Alt Urgell (1.768), la Ribera d'Ebre (964) i l'Alt Empordà (631) són les que lideren el rànquing actualment. A la província de Lleida el balanç és de 3.445. D'aquests, la majoria (2.119) eren granades de morter, mentre que també s'han localitzat 670 projectils d'artilleria, 449 granades de mà o 141 coets.

En total, el mapa interactiu contempla 8.250 artefactes explosius bèl·lics recollits durant els darrers 12 anys en el conjunt de Catalunya. La majoria de les intervencions del TEDAX-NRBQ a territori català estan relacionades amb conflictes bèl·lics del passat com són les Guerres de Successió, la invasió napoleònica o Guerra del Francès, les Carlinades i, en especial, la Guerra Civil espanyola.
 
 

Què fer si et trobes un artefacte explosiu

Cal recordar que en el cas de trobar algun tipus d’artefacte explosiu no s’ha de tocar ni moure del lloc on es troba. En una situació així, s’ha de trucar immediatament al 112 per tal que els especialistes del TEDAX es desplacin al lloc i facin una extracció segura, ja que és extremadament perillós qualsevol tipus de manipulació.

Els Mossos d’Esquadra també es sumen a aquest compromís amb altres iniciatives com la que duu a terme la Unitat de Subsòl amb la detecció de refugis de guerra, mines o dipòsits que esdevenen patrimoni històric. De fet, quan es té coneixement d’algun nou espai les institucions avisen els agents d’aquesta unitat del cos que són els primers en accedir-hi donada la seva formació, preparació tècnica i material de què disposen, que els permet garantir la seva seguretat i la de la resta de persones.


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació