Diumenge, 22 de desembre de 2024
fauna

«Apadrina un conill de bosc»: la nova iniciativa per millorar la biodiversitat del Pallars Jussà

La població d'aquest espècie a la Conca de Tremp està molt amenaçada, però ningú ho percep com un perill

Pallars Digital Gavet de la Conca | 5 de febrer de 2024 a les 09:55
Una vedruna per a conills a Gavet de la Conca | M. Lluvich / ACN
Amb l'objectiu de preservar i fomentar la diversitat d'espècies de flora i fauna d'ambients agrícoles i de bosquines, l'entitat Salvatgines ha posat en marxa les campanyes Apadrina un conill de bosc, Apadrina una guatlla o Apadrina una caixa niu. A la zona de l'Aspre de Gavet de la Conca s'han construït tres vedrunes per millorar l'hàbitat del conill de bosc i afavorir als depredadors que tenen el conill com aliment.

Albert Cereza, de Salvatgines, ha explicat que la densitat del conill de bosc a la Conca de Tremp és molt baixa i "ningú el percep com una amenaça". L'actuació s'ha fet en un terreny municipal on també s'ha reforestat i s'hi han col·locat caixes niu per afavorir una microreserva.
 
L'encàrrec de la reforestació al terreny l'Aspre de Gavet de la Conca el va fer l'ajuntament i s'hi han plantat un centenar d'arbres i arbustos per crear un bosquet i afavorir la comunitat d'aus i convertir-lo en una zona de refugi i cria perquè tot es vagi equilibrant.
 

Una vedruna de conills de bosc camuflada. Foto: M. Lluvich / ACN


Cereza ha explicat que el gran duc també està desapareixent del Pallars Jussà, mentre a altres zones de Catalunya està creixent, i ha parlat de la disponibilitat de conills com una de les possibles causes. Amb la construcció de vedrunes es vol fomentar la cria i que se'n formi una petita colònia.

Però Cereza no parla de més d'una vintena d'exemplars, i ha insistit que el conill de la plana de Lleida no té res a veure amb el conill de bosc, que és més petit i cria molt menys, i rarament viu al costat dels camps de conreu. La idea de fer totes aquestes accions és poder ensenyar al públic en general i a les escoles com es gestiona una finca per millorar-ne la biodiversitat i que acabin sent zones òptimes per la fauna.
 
 

Campanya d'apadrinament

La campanya d'apadrinament contempla aportacions voluntàries o apadrinaments que van des dels 20 als 30 euros, i que es destinen a diferents reserves que Salvatgines té al Pallars Jussà. Apadrinant un amfibi, la persona col·labora amb la restauració d'una antiga bassa de reg perquè serveixi de zona de cria per amfibis.

D'altra banda, apadrinant una caixa niu se n'instal·la una per afavorir la població de mussol comú, la rata cellarda o els ratpenats de bosc. Mentrestant, apadrinant una guatlla s'afavoreix tècniques de maneig per tal d'afavorir la presència d'aquesta espècie en una determinada finca. I amb cada apadrinament d'un conill s'alliberarà un conill de bosc en una determinada microreserva per tal d'enriquir l'ecosistema amb aquesta peça. L'apadrinament és de 30 euros i solament n'hi ha 10 de disponibles.


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació