Divendres, 20 de desembre de 2024
ramaderia

Ramaders del Sobirà lamenten la paralització de les cremes controlades en pastures de muntanya

Alerten que cada any que passa sense poder fer foc el bosc avança i es perden zones d'herba pels animals

Pallars Digital Sort | 8 de febrer de 2024 a les 08:00
Tres ramaders pallaresos mostren una zona de pastures on han demanat fer cremes | M. Lluvich / ACN
Un grup de ramaders del Pallars Sobirà lamenten la paralització de les cremes controlades en pastures de muntanya i demanen a l'administració que les reprengui de manera immediata. Es tracta de cremes per evitar la proliferació d'arbustos que substitueixen l'herba pels animals. A muntanyes com les de Seurí, Olp, Montardit o Enviny -totes al municipi de Sort- els ramaders porten entre tres i quatre anys sense haver pogut fer cap mena de crema per manca d'autorització.

El ramader Carles Juanmartí ha dit que no poden esperar més, donat que cada any que passa sense poder fer cremes, la zona de bosc va envaint les pastures i cada cop serà més difícil cremar amb seguretat. Els ramaders demanen a l'administració una solució "de manera immediata". Aquests ramaders han recordat com cada estiu es cansen de sentir que "els incendis s'apaguen a l'hivern", i amb aquesta política de l'administració "l'únic que es fa és generar combustible", han afirmat.
 

Un ramat de vaques amb la muntanya de Seurí al fons. Foto: M. Lluvich / ACN


Eva Tarragona, de la comunitat de propietaris de la muntanya de Seurí, ha explicat que durant segles va ser la comunitat local qui gestionava les cremes per mantenir les pastures i poder-hi portar els animals. Aleshores, l'administració va creure més oportú que d'aquestes cremes se n'ocupessin el Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF) amb el suport dels Agents Rurals. Ara, des de fa dos o tres anys, desconeixen el motiu, però no se'n fa o no se n'autoritza.
 
 

Pèrdua de pastures i augment del risc d'incendi

No fer cremes controlades a la muntanya "té conseqüències molt nefastes", afirma Eva Tarragona, i demana a l'administració que si té pocs mitjans per fer-ho, que torni a autoritzar la població local a fer-les. La pèrdua de pastures i d'un ecosistema d'alt valor, l'augment del risc d'incendis i de la zona boscosa són algunes de les conseqüències que genera la manca de cremes, segons Tarragona.
 
Per la seva banda, Albert Baqueró, ramader d'Olp, ha explicat que cada any que passa sense poder disposar d'una autorització per fer una crema "el risc és més alt". Disposar de menys pastures a la muntanya vol dir que hi podrà anar menys animals i que la seva gestió serà "més complicada" perquè el terreny estarà més "brut", ha afirmat Baqueró, que afegeix que cada cop serà "més costós i més perillós" fer cremes si no se'n fan periòdicament.

Carles Juanmartí ha recordat que l'administració obliga als ramaders a disposar d'unes hectàrees de pastura "netes", i fer-ho amb mitjans mecànics. Ara bé, a la muntanya no poden accedir-ho amb maquinària, i solament els queda fer-ho amb cremes. "El foc és una eina que, ben gestionada, no ha de fer por", sentencia Juanmartí.


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació