Dilluns, 20 de gener de 2025
salut

Els metges i infermeres d’atenció primària del Pallars cobraran entre 2.000 i 4.000 euros més l'any

La mesura forma part d’un pla del Departament de Salut per atraure professionals en àmbits de difícil cobertura

Pallars Digital Pallars Digital Pallars | 9 de febrer de 2024 a les 08:45
Imatge del CAP de Sort | TGE
Els metges infermeres de l'atenció primària del Pallars cobraran entre 2.000 i 4.000 euros l'any. Es tracta d'un nou complement que el Departament de Salut ha creat per atraure professionals en zones de difícil cobertura. I és que un de cada cinc equips d'atenció primària (EAP) de Catalunya té problemes per cobrir les places de metges i infermeres.

Són sobretot de zones rurals, com els de la regió sanitària de l'Alt Pirineu Aran i alguns de la Catalunya Central, Girona, Lleida, Penedès, Tarragona o les Terres de l'Ebre. Així, la mesura preveu, per una banda, que els metges de família i pediatres d'aquestes zones cobrin entre 3.500 i 4.000 euros bruts més l'any, mentre que les infermeres, llevadores i treballadors socials, un 2.000.
 
La mesura té una dotació d'11,5 milions d'euros anuals i forma part del Pla d'ocupació de places de difícil cobertura en l'àmbit rural a l'atenció primària, presentat per la conselleria. El nou complement es començarà a aplicar en els propers mesos, però amb efectes retroactius a 1 de gener del 2024 per als professionals de l'Institut Català de la Salut (ICS), ja que és una mesura recollida en el tercer conveni, firmat el novembre.
 

A més de 25 quilòmetres d'un hospital

Per identificar quins són els EAP de més difícil cobertura, Salut ha definit una sèrie d'indicadors, en què els criteris rurals tenen un pes específic. Així, que l'equip treballi en una zona d'alta ruralitat i que la distància a l'hospital més proper sigui de més de 25 quilòmetres són els dos principals criteris. També han tingut en compte la sobrecàrrega estacional, el nombre de guàrdies, l'envelliment de la població de referència i si l'EAP s'ha de desplaçar a consultoris que estan lluny, a més de 30 minuts.
 
Aplicant aquests criteris, Salut considera que el 21% dels equips d'atenció primària a Catalunya són de difícil cobertura. Concretament, 61 EAP dels que gestiona l'ICS i 12 de la resta del sistema, dels 378 que hi ha a tot el país. Tot i que la majoria són de zones allunyades de nuclis de població més o menys grans, també n'hi ha de la costa, on visiten molts més pacients durant l'estiu, com poden ser el de Roses o Lloret de Mar.
 

Formació continuada i "paquet d'acollida"

A més de l'incentiu econòmic, Salut també vol atraure professionals en aquestes zones potenciant-ne el projecte professional i personal. La idea és facilitar-los la formació continuada, la investigació i la docència i flexibilitzar la jornada per a una major conciliació, entre altres propostes. En l'àmbit personal, la conselleria estudia un "paquet d'acollida" amb facilitats per trobar habitatge o per a la família, com l'ocupació de la parella, la cura de gent gran o garantir places a les escoles per als fills. Amb tot, encara no hi ha cap mesura concreta en aquest àmbit.

Per acabar aplicant aquest incentiu, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha explicat aquest dijous que s'estan negociant acords amb associacions municipalistes i diputacions, com ara la Federació de Municipis de Catalunya, l'Associació Catalana de Municipis o l'Associació de Micropobles de Catalunya. "Estem formalitzant els convenis", ha assegurat el titular de Salut, des de Flix. En la seva opinió, "caldrà trobar solucions puntuals a cada lloc", però ha destacat "la voluntat explícita" d'arribar a acords en col·laboració amb el món local, "pel seu interès propi".


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació