Dimarts, 21 de gener de 2025
Tal dia com avui...

La SAM de Tremp: 60 anys d'amistat amb la muntanya

El 19 de febrer de 1964, un grup de joves inquiets amants de l'excursionisme fundaven una entitat que és història viva de la ciutat

Tomàs Garcia Espot Tomàs Garcia Espot Tremp | 20 de febrer de 2024 a les 11:30
Durant aquests anys d’història, la SAM ha estat una entitat de referència en la vida associativa de la comarca | Arxiu de la SAM
A Pallars Digital dediquem un petit espai d'efemèrides per recordar fets que han sigut claus en la història de les nostres comarques i la seva gent.

Tal dia com avui... abasta tota mena d'esdeveniments socials, culturals, polítics o esportius que han passat a casa nostra, així com aniversaris de naixements i defuncions de personalitats pallareses sense les quals no s'entendria el Pallars actual.

El 19 de febrer de 1964 veia la llum una de les entitats amb més història de la ciutat de Tremp: la Societat d'Amics de la Muntanya, la SAM. En una època en què l'oferta d'entreteniment era limitada, un grup de joves amants de la natura i l'excursionisme van decidir fer un pas endavant i donar sortida a la passió per conèixer l'entorn i donar valor al territori i al seu patrimoni.

Ja feia un parell d'anys, però, que aquesta colla sortia d'excursió de manera regular. Era una de les millors formes d'evasió en un temps on el dia a dia, la cultura i el lleure vivien sotmeses en una espiral de monotonia i opressió. La natura era la via d'escapament. Tanmateix, calia convertir aquests anhels de vida i llibertat en una entitat sòlida i popular.
 

Una excursió de la SAM en una imatge d'arxiu. Foto: Butlletí de la SAM


El 28 de setembre de 1963, mitjançant el Jordi Mir Parache, aquest jovent es va reunir amb el president de la Federació Catalana de Muntanya, Francesc Martínez Massó. D’aquesta trobada en van sorgir les bases per muntar un centre excursionista a Tremp amb el suport de la federació. Tot i les dificultats de l’època per crear entitats, en ple franquisme, els joves van posar fil a l’agulla. 
 
Per facilitar els tràmits, aquell jovent va optar per constituir-se com una secció del Casal Católico Cultural. Per al nom, van descartar batejar l’organització com a Centre Excursionista de Tremp (CET) perquè les sigles ja pertanyen al Centre Excursionista de Tarragona. Finalment, es va optar per Secció d’Amics de la Muntanya (SAM), que va ser constituïda oficialment el 19 de febrer de 1964. Anys més tard, quan la SAM va deixar de formar part del Casal per a tenir entitat pròpia, i va passar de ser secció a societat. 
 

Campanya per rebre la Creu de Sant Jordi

Per celebrar l’efemèride, l’entitat ha organitzat diversos actes al llarg d'aquest any, entre els que no hi falten sortides a la muntanya. També s’ha endegat una campanya per rebre una Creu de Sant Jordi, el màxim reconeixement que atorga la Generalitat de Catalunya. En l’actualitat, l’organització compta amb 480 socis, sent la segona entitat amb més socis de la capital pallaresa.

El tret de sortida de l’aniversari va tenir lloc el dissabte passat, en un sopar que va aplegar més de 50 persones. Cal destacar la presència del filòleg, escriptor i activista cultural Jordi Mir Parache, qui va ser un dels impulsors de la creació de la SAM. També hi van assistir el president de la Federació Catalana d’Espeleologia (FCE), Lluís Domingo Milà, i representants del Centre Excursionista de Lleida (CEL).
 

Sopar de celebració dels 60 anys de la SAM. Foto: Josep Ensenyat Martínez


Durant el sopar, que va tenir lloc al restaurant Cal Borrell de Tremp, es van entregar ensenyes de plata als socis que compleixen 50 anys de vinculació amb l’entitat i es va presentar la samarreta creada per celebrar l’aniversari, pensada perquè els socis la llueixin en les seves sortides a la muntanya. Prèviament al sopar, l’alpinista, geòleg i viatger Francesc Sàbat Montserrat, va impartir una conferència titulada Nova Zelanda, dues illes i cent paisatges, en una sessió oberta a l’Epicentre de Tremp.

D’altres de les accions previstes són la presentació d’una exposició amb els fets més importants ocorreguts en aquests 60 anys d’història; un cicle d’excursions a tres castells de la comarca organitzat conjuntament amb l’Ateneu del Pallars; una trobada de socis a l’aplec de Claret el segon diumenge de maig; un curs de canyons en col·laboració amb el CEL, mentre que també es tornarà a exposar la mostra Geoparc subterrani.
 
Tot plegat, sense aparcar les sortides de senderisme que l’entitat organitza mensualment, així com el cicle de projeccions de fotografies, que es reprèn el 24 de febrer amb la projecció Treking al campament base del Kanchenjunga, de Carles Aguilar Solà
 

Jordi Pascual Fransoy, actual president de la SAM. Foto: Josep Ensenyat Martínez

 

60 anys d’història

Durant aquests anys d’història, la SAM ha estat una entitat de referència en la vida associativa de la comarca. S’hi han format moltes persones del Pallars Jussà en els esports de muntanya i el coneixement i la conservació del patrimoni natural i cultural. En l’actualitat, l’entitat és presidida per Jordi Pascual Fransoy
 
  CRIDA: Si coneixes alguna data històrica relacionada amb el Pallars que creus que seria interessant publicar, no dubtis en fer-nos-ho saber! Pots enviar-ho a participacio@pallarsdigital.cat o a través de les nostres xarxes socials. Fem gran la memòria de casa nostra!


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació