Dimarts, 21 de gener de 2025
pastors

Neix un projecte a Llessui per recuperar la indumentària de pastor feta amb pell d'ovella

Les peces s'exposaran a l'Ecomuseu dels Pastors de la Vall d'Àssua amb l'objectiu d'evitar que aquest llegat acabi desapareixent

Pallars Digital Pallars Digital Llessui | 5 de març de 2024 a les 08:14
El mestre artesà Edu Marín mostrant una pell d'ovella | M. Lluvich / ACN
Cada cop són menys els pastors que saben treballar la pell d'ovella per fer-se la indumentària. Motxilles, fundes de paraigua o davantals per protegir-se del fred i la pluja en són alguns exemples. Per tal que no es perdi aquest llegat, l'Ecomuseu dels Pastors de Llessui, l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu i el mestre artesà Eduardo Marín estan treballant en un projecte de recuperació de tota aquesta vestimenta.

Marín ha explicat que aquesta és una cultura que està poc documentada, i de la qual ja queden pocs informants. Recuperar i ensenyar aquestes peces a l'Ecomuseu dels Pastors és el principal objectiu, però per Marín, el somni seria veure que algun pastor en actiu les tornés a fer servir.

 
A l'Ecomuseu, de fet, ja hi ha una petita mostra de peces, però amb el pas del temps algunes s'han malmès i cal tornar-les a fer. L'encarregat serà el mateix Eduardo Marín, que recentment ha estat reconegut amb el Diploma de Mestre Artesà, i que regenta un taller de cuir a Peramea, des d'on manté aquest antic ofici amb tècniques artesanals.
 

Una capa feta amb pell d'ovella exposada a l'Ecomuseu dels Pastors de Llessui. Foto: M. Lluvich / ACN

 
 

La indumentària del pastor

La primera peça d'indumentària de pastors que va aprendre a fer Marín, ja fa més de 15 anys, va ser una motxilla de pastor que serveix per portar el menjar i manté el pa tou i la beguda fresca. El pastor se la penja a l'esquena quedant molt ben subjectada amb els corretjons. Entre altres peces que s'estan recuperant i que es poden veure a l'Ecomuseu hi ha el pelló, la cuera, el culero, l'embós o el davantal.

El pelló és una manta feta amb diverses pells d'ovella, i que es posa damunt d'herba seca per fer de llit per descansar i protegir-se de la humitat i el fred. La cuera era una jaqueta de pell amb la llana cap a fora que servia per cobrir l'esquena. És la peça més primitiva de la vestimenta pastoral. I el davantal és una peça que cobreix la part superior del tronc i les cuixes fins als genolls.
 

Una motxilla de pastor feta amb pell d'ovella. Foto: M. Lluvich / ACN


Mentrestant, el culero és una peça petita amb la part llanuda cap a fora que els pastors empraven per protegir-se de la humitat del terra quan s'asseien. Es van començar a fer servir al deixar de fer-se servir les calces de pell. Finalment, la funda del paraigua i la tira per penjar-se'l a l'esquena també es feien amb pell.
 
Per la seva banda, l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu també té una vintena de peces antigues en el seu fons, com ara motxilles, armilles i pellons. Les ha aportat per poder-les reproduir com a referències escrites i gràfiques provinents del fons Ramon Violant i Simorra que està dipositat a l'Ecomuseu.


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació